ЦВК бере активну участь у процесі підготовки набуття Україною членства в ЄС


Вересень 23
12:04 2024

Заступник Голови Центральної виборчої комісії Віталій Плукар у складі української делегації взяв участь у двосторонній скринінговій зустрічі за переговорним розділом 23 “Судова влада та основоположні права” у межах переговорного процесу щодо членства України в Євросоюзі, яка 17 – 19 вересня відбулася у Брюсселі. Українську делегацію очолила Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України – Міністр юстиції України Ольга Стефанішина.

Захід відбувся у змішаному форматі, тож інші представники ЦВК як експерти долучилися до нього онлайн.

Напередодні цієї зустрічі ЦВК та інші державні органи провели досить серйозну підготовку до неї: надали письмові відповіді на питання Європейської Комісії, розробили презентаційні матеріали про стан наближення законодавства України до актів ЄС у відповідній сфері та провели низку тренувальних зустрічей. Завдяки належній координації та спільним зусиллям зазначене вдалося здійснити у стислі терміни та вчасно завершити.

На скринінговій зустрічі обговорювались, зокрема, питання забезпечення виборчих прав громадян ЄС, а саме – участі у виборах до Європарламенту та місцевих виборах.

Віталій Плукар презентував учасникам заходу стан відповідності українського законодавства праву ЄС з указаних питань, окреслив основні засади організації підготовки та проведення загальнонаціональних і місцевих виборів в Україні.

“Виборче законодавство в Україні загалом відповідає актам ЄС, рекомендаціям міжнародних організацій, спостерігачів і забезпечує реалізацію демократичних принципів. Перед початком повномасштабної агресії росії Україна отримала 8,25 балів з 10 можливих в індексі демократії у категорії “виборчі процеси та плюралізм”, – наголосив заступник Голови ЦВК.

Водночас він зауважив, що вступ України до ЄС потребує врегулювання на законодавчому рівні питань участі громадян ЄС, які проживають на території України, у місцевих виборах, а також виборах до Європарламенту.

“Передусім маємо дати відсіч агресору. Однак також маємо переглянути наше законодавство, підготувати відповідні законодавчі акти. Координуватимемо свої дії з міжнародними партнерами, громадянським суспільством”, – розповів Віталій Плукар.

Своєю чергою головуючий на зустрічі від Європейської Комісії Марк Джорна, керівник відділу в Генеральному директораті з питань юстиції та захисту прав споживачів (DG JUST), високо оцінив доповіді української сторони щодо адаптації законодавства за розділом 23 “Судова влада та основоположні права” та пообіцяв, що Україні буде надано документи й іншу необхідну допомогу для подальшої гармонізації з правом ЄС.

Довідково. 25 січня 2024 року Європейська Комісія розпочала скринінг українського законодавства на відповідність до правових норм Європейського Союзу, що є обов’язковою процедурою під час входження до ЄС країни-кандидата.

Скринінг відбувається за 33 переговорними главами, які згруповані за 6 кластерами (тематичними блоками).

Пресслужба Секретаріату Комісії

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь