МВС та НАТО провели спільні навчання з антикорупційного законодавства, професійної етики та доброчесності


Вересень 23
12:13 2024

Протягом 17-20 вересня на базі ОДУВС проходили навчання з основних положень антикорупційного законодавства, питань професійної етики та доброчесності для уповноважених осіб з питань запобігання та виявлення корупції підвідомчих установ МВС. Захід організований за підтримки Міністерства внутрішніх справ України у тісній співпраці з Програмою НАТО з розбудови доброчесності (ВІ). За результатами навчань Державний секретар МВС України Інна Ящук вручила учасникам сертифікати.

На початку навчань до учасників звернулася з вітальним словом Державний секретар МВС України Інна Ящук, яка зазначила: «Розділяючи з нашими партнерами Європейського Союзу і НАТО спільні цінності доброчесності, поведінки та відповідаючи на наполегливу вимогу суспільства щодо проведення у системі далекоглядних, ефективних кроків у здійсненні антикорупційних заходів, Міністерство внутрішніх справ всіляко намагається вживати практичних кроків щодо організації політики прозорості, доброчесності та нульової толерантності до корупції».

Крім того, учасників заходу привітав ректор університету полковник поліції Дмитро Швець. Він відмітив, що метою навчання є підвищення рівня знань щодо запобігання та виявлення корупції, ознайомлення з вимогами етичної та доброчесної поведінки, надання методичних рекомендацій та обговорення проблемних питань, які виникають у повсякденній роботі уповноважених осіб в закладах та установах, що належать до сфери управління МВС. 

- Упродовж січня - вересня 2024 року в антикорупційному законодавстві відбулися значні зміни, включаючи затвердження Правил етичної та доброчесної поведінки працівників МВС, тому таке навчання є особливо актуальним і важливим для всіх присутніх, - додав Дмитро Швець.

Принагідно  в.о. керівника команди НАТО з виховання доброчесності (штаб-квартира НАТО, Брюссель) Надя Міланова зазначила: 

- Цей регіональний тренінг, організований за підтримки МВС та Одеського державного університету внутрішніх справ, є надзвичайно важливим і дуже добре показує зобов’язання України з точки зору боротьби з корупцією, посилення доброчесності в секторі безпеки і оборони в ці дуже важкі для країни часи з огляду на безпеку, стабільність в той час, коли ви ще й намагаєтеся боротися з агресією рф. Для нас дуже важливо пересвідчуватись в тому, що країна звертає увагу на посилення належного управління, на формування доброчесності - це надзвичайно важливе питання для нас. Є прямий зв'язок між належним управлінням і доброчесністю, стабільністю і безпекою, тому ми вважаємо, що належне управління і доброчесність є головними чинниками безпеки - це те, що має бути пріоритетом, з точки зору кризи, з точки зору війни, з точки зору мирного часу, в будь-який момент. Корупція руйнує будь-які засади безпеки та операційну ефективність. Це означає втрату фінансового, безпекового, оборонного ресурсу, в ті часи, коли держава потребує цього. Тому для НАТО важливе політичне зобов'язання, яке ми прийняли багато років тому. Ще з 2016 року ми почали впроваджувати політику щодо розбудови і посилення доброчесності, і уряди країн-членів весь час наголошують на важливості запобігання корупції.

Своєю чергою начальник Управління запобігання корупції МВС України Анатолій Фодчук відмітив:«Ми працюємо в одному напрямку, в одній сфері, де наше з вами завдання досягати прогресу у запобіганні та протидії корупції. Ми повинні досягати того рівня, на якому таке явище, як корупція, буде викорінене із системи МВС. Я дуже вдячний за те, що наші міжнародні партнери - представництво НАТО в Україні, які так активно зараз з нами співпрацюють, допомагають нам забезпечувати той рівень підготовки наших фахівців, який потрібен для якісного виконання різних завдань. Ми здійснюємо великий вплив на цю систему, який дає можливість поступово досягати стабільного прогресу і того сталого розвитку, який не допустить у майбутньому порушень антикорупційного законодавства та допоможе нашим працівникам усвідомити в умовах законодавства, що це найефективніший спосіб виконання своїх завдань та функцій».

Заступник начальника Управління запобігання корупції – начальник відділу управління корупційними ризиками та методичного забезпечення МВС України Сергій Яременко ознайомив учасників з практичними аспектами організації роботи антикорупційних уповноважених підвідомчих установ МВС, у тому числі щодо проведення антикорупційних навчальних заходів.

Керівник відділу розбудови спроможності і доброчесності публічного сектору Управління просвітницької роботи та навчальних програм НАЗК Ірина Тимченко розповіла учасникам навчань щодо особливостей організації роботи антикорупційного уповноваженого, взаємодії уповноваженого з іншими суб’єктами в процесі запобігання корупції та забезпечення доброчесності, координації антикорупційної діяльності в інших органах, підприємствах, установах та організаціях, управління корупційними ризиками, організації роботи з підготовки та реалізації антикорупційних програм.

Також для висвітлення питання щодо створення умов для повідомлень про факти порушення вимог антикорупційного законодавства, налагодження ефективної взаємодії з викривачами з урахуванням функціонування Єдиного порталу повідомлень викривачів долучилися головні спеціалісти відділу розвитку інституту викривання Управління формування політики доброчесності у публічній та приватній сфері НАЗК Олена Леончук та Ольга Онікієнко.

До обговорення питання щодо деяких практичних аспектів притягнення до відповідальності за корупційні та пов’язані з корупцією правопорушення був запрошений оперуповноважений Департаменту внутрішньої безпеки Національної поліції України капітан поліції Ігор Поляков.

До проведення навчань були залучені науково-педагогічні працівники кафедри адміністративної діяльності поліції й кафедри адміністративного права і процесу факультету підготовки фахівців для підрозділів превентивної діяльності Національної поліції України, а також кафедри адміністративно-правових дисциплін інституту права та безпеки.

Також були проведені практичні заняття шляхом роботи в групах щодо питань запобігання та врегулювання конфлікту інтересів та організації роботи, пов’язаної з фінансовим контролем.

Всі учасники отримали друковані матеріали короткострокового навчання з основних положень антикорупційного законодавства, професійної етики та доброчесності для уповноважених осіб з питань запобігання та виявлення корупції, закладів, установ і підприємств, що належать до сфери управління МВС.

На завершальний етап короткострокових навчань особисто завітала Державний секретар МВС України Інна Ящук, яка вручила учасникам сертифікати та подякувала  партнерам з Європейського Союзу і НАТО за активну участь у запобіганні та протидії корупції в системі МВС.

За матеріалами ОДУВС

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь