ДСНС показали роботу найбільшої пожежної автоцистерни Одещини


Липень 11
18:15 2024

Пожежна автоцистерна вміщає близько 13 тонн води й піноутворювача і є найбільшою в Одеському гарнізоні ДСНС. ЇЇ ще називають «пожежний Хаймарс». Про цю техніку та її роботу на Одещині йдеться у новому випуску відеопроєкту "Техніка, що рятує".

Щоденно ворог б’є по українських містах і селах, руйнуючи лікарні, школи, житлові будинки, критичну інфраструктуру. Одещина, як й інші області України, під систематичним прицілом росіян.

Тож, чим потужніша техніка, чим більша її кількість, тим ширшими є спроможності надзвичайників рятувати людей і майно. Одним зі зразків такої потужної техніки є переданий Благодійним фондом The Howard G. Buffett Foundation (HGBF) автомобіль Kronenburg MAC-12 Crashtender.

Наразі він є найбільшою пожежною автоцистерною в Одеському гарнізоні ДСНС України, адже може вмістити близько 13 тонн вогнегасних речовин (12 150 л води та 740 л піноутворювача).

Машина досить габаритна – її довжина складає 10,5 м, висота – 4 м, колісна формула 6*6, повний привід. Серцем автомобіля є дизельний двигун, який досить швидко набирає швидкість до 100 км. Попри габаритність, це доволі динамічна пожежна автоцистерна підвищеної прохідності й бездоріжжя для неї не є перешкодою.

У кабіні авто може перебувати троє надзвичайників, ураховуючи водія. Невелика кількість особового складу пояснюється тим, що людські зусилля в роботі мінімізуються автоматизацією процесів гасіння пожежі інструментами автоцистерни.

У комплекті машини також є потужна звукова сигналізація, а своїм зовнішнім виглядом авто, як жартують рятувальники, візуально нагадує американську артсистему Himars.

Ще однією особливістю цієї пожежної автоцистерни є наявність двох стаціонарних лафетів – на даху, довжина струменя від якого може сягати 65 м потужністю 75 л/с, та на бампері з довжиною струменя до 50 м і потужністю 37,5 л/с. Зокрема, якщо працювати лише бамперним лафетом, то запасів води вистачить на 5-6 хв роботи.

Наповнювати водою автоцистерну можна лише через гідранти, функції забору з відкрити вододжерел немає.

Базове завдання автомобіля при конструюванні було забезпечити гасіння пожеж на аеродромах із врахуванням потреби максимально швидко виїхати на місце займання літака, подати максимальну кількість води й піни та загасити вогонь. У нинішніх українських реаліях пожежна автоцистерна Kronenburg є дуже помічною та ефективною під час ліквідації масштабних пожеж, які виникають внаслідок російських обстрілів. Коли кожна секунда роботи збільшує шанси на порятунок людей і збереження інфраструктури.

ДСНС України

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

Україна та ЄС розвивають співпрацю в галузі критичної сировини 

Прочитайте повну статтю

Українські рятувальники встановили нові світові рекорди

Прочитайте повну статтю

Вибухотехніки поліції знешкодили бойову частину ворожої крилатої ракети, яка не здетонувала (Ві...

Прочитайте повну статтю

Ігор Клименко взяв участь у засіданні РНБО під головуванням Президента України

Прочитайте повну статтю

ДПСУ та НГУ отримали військові медичні автобуси від НАТО

Прочитайте повну статтю

«Техніка, що рятує»: Водою або піною? Автомобіль повітряно-пінного гасіння АППГ-6/5-60

Прочитайте повну статтю

Принципи меморіалізації російсько-української війни обговорили на круглому столі в Укрінформі

Прочитайте повну статтю

На Дністровському водосховищі стартує Кубок України з ловлі хижої риби

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь