FATF підтвердила призупинення членства росії, але не внесла її до чорного списку


Жовтень 26
18:04 2024

Міністерство фінансів та Державна служба фінансового моніторингу України вітають рішення Групи з розробки фінансових заходів боротьби з відмиванням грошей (FATF) щодо підтримки призупинення членства росії на пленарному засіданні цього тижня в Парижі.

Однак, незважаючи на численні докази порушень росією стандартів і рекомендацій FATF після призупинення, державам-членам FATF не вдалося досягти консенсусу для включення росії до чорного списку.

У лютому 2023 року FATF здійснила безпрецедентний крок, призупинивши членство росії, визнавши дії країни такими, що суперечать цілям організації щодо сприяння співпраці та забезпечення безпеки і цілісності глобальної фінансової системи. FATF акцентувала увагу на зв'язках росії з державами, що перебувають у чорному списку, та її зловмисній кібердіяльності.

З моменту призупинення росія укріпила військові та фінансові зв’язки з Північною Кореєю та Іраном, які перебувають у чорному списку. росія постачала нафту Північній Кореї – яка перебуває під санкціями ООН – в обмін на військову підтримку, і запускала північнокорейські балістичні ракети на українські міста. Нещодавно Північна Корея надіслала свої війська в росію для підтримки її вторгнення в Україну. Аналогічно, росія закупила балістичні ракети в Ірану та зміцнила банківське й фінансове співробітництво між обома країнами.

росія загрожує безпеці та цілісності світової економіки, дозволяючи таким державам, як Північна Корея та Іран, обхідний шлях для доступу до міжнародної фінансової системи та її дестабілізації.

Кібернапади з боку росії продовжують порушувати роботу критично важливих сервісів і економік по всьому світу. Наприклад, за повідомленнями, росія захищала та спрямовувала діяльність відомого кіберзлочинного угруповання Evil Corp, яке здійснювало атаки в кількох країнах-членах FATF.

FATF закликала країни бути пильними щодо поточних та нових ризиків, які росія створює для безпеки та цілісності глобальної фінансової системи. Однак країни не повинні чекати на лідерство глобальних організацій. Багато урядів мають власні списки юрисдикцій високого ризику, які можуть використовувати для захисту своїх економік від фінансових злочинів та зростаючої злочинної діяльності росії.

Загрози, які росія несе для належного функціонування глобальної економіки, зростають у міру того, як вона дедалі більше намагається досягти успіху у своїй незаконній війні. Україна продовжить працювати з урядами, щоб допомогти їм глибше розуміти серйозні недоліки російської системи боротьби з відмиванням грошей та фінансуванням тероризму, а також ризики, які росія створює для їхніх економік. Ми впевнені, що така співпраця допоможе протидіяти фінансовим злочинам росії та посилити безпеку й цілісність глобальної фінансової системи.

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

FATF підтвердила призупинення членства росії, але не внесла її до чорного списку

Прочитайте повну статтю

Ігор Клименко: “Зустрівся на Донеччині із командуванням бригади «АЗОВ» та її бійцями”

Прочитайте повну статтю

«Коли працюєш на місці обстрілу, страху немає, він приходить потім», – заступниця начальника по...

Прочитайте повну статтю

Сергій Марченко під час зустрічі фінансового блоку G7 назвав ключові напрями співпраці з партне...

Прочитайте повну статтю

У Києві загинула людина через ворожий удар БПЛА по житловому будинку

Прочитайте повну статтю

Київщина: внаслідок нічної атаки у Бориспільському районі загинула людина (Оновлено)

Прочитайте повну статтю

Ракетний удар по Дніпру: загинуло троє людей – серед них дитина

Прочитайте повну статтю

У Дніпрі загинула дружина та донька поліцейського внаслідок російського удару, – Глава МВС Ігор...

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь