Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук виступив на тематичній конференції, присвяченій пункту 5 «Відновлення суверенітету та територіальної цілісності» Формули миру


Жовтень 25
09:00 2024

Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук виступив на тематичній конференції в Ризі, присвяченій пункту 5 «Відновлення суверенітету та територіальної цілісності» Формули миру. Захід відбувся в межах Третього Парламентського саміту Міжнародної Кримської платформи та підготовки до Другого Саміту миру.

Захід організували в Ризі Аргентина та Естонія – співголови робочої групи з реалізації цього пункту, а також Латвія як сторона, що приймає, та Україна. На конференції особисто та в режимі відеозв’язку були присутні представники 61 країни та організації. 

«Фундаментальним принципом міжнародного права є невизнання незаконного захоплення територій шляхом застосування сили», – наголосив Руслан Стефанчук на початку свого виступу. Він нагадав, що російська агресія проти України розпочалася з окупації Криму та спроби його анексії у 2014 році. А вже в лютому 2022 року агресор вдруге вчинив акт наруги над суверенітетом і територіальною цілісністю України – проголосив так звану «незалежність» окупованих районів Донецької та Луганської областей.

Голова Верховної Ради України наголосив, що окупація території України не є самоціллю для росії. Він звернув увагу, що таким чином російська федерація перетворює окуповані території на мілітарні зони та плацдарм для подальшої окупації. «Окупація частини територій Херсонської та Запорізької областей, блокування судноплавства у Чорному морі та створення загрози продовольчій безпеці десятків мільйонів людей на Глобальному Півдні, постійна небезпека ядерної катастрофи, яка існує вже два з половиною роки на Запорізькій АЕС, – усе це стало можливим саме завдяки мілітаризації Криму», – підкреслив Руслан Стефанчук.

Саме тому, на його переконання, будь-які спроби досягти миру коштом поступок російському агресору призведуть лише до тимчасового затишшя, а не до сталого миру.

З огляду на це, за словами Голови Верховної Ради України, Формула миру, представлена Президентом Володимиром Зеленським, є єдиним ефективним інструментом досягнення справедливого миру. «Формула миру має глобальне значення, адже її реалізація спрямована на недопущення війни як інструменту міжнародної політики у XXI столітті», – зауважив він.

Під час свого виступу Спікер українського Парламенту виділив три основні кроки для забезпечення виконання пункту 5 Формули миру Президента Володимира Зеленського:

Перше – це Реформа Ради Безпеки ООН. «Необхідно запобігти зловживанню правом вето та розширити склад Ради Безпеки», – зазначив Руслан Стефанчук.

Друге – це посилення ролі Міжнародного Суду ООН. «Важливо забезпечити обов'язкову юрисдикцію Суду та примусове виконання його рішень», – додав він.

Запровадження системи попередження агресії – це третій необхідний крок для виконання пункту п’ятого Формули миру. «У цьому контексті Україна пропонує створення механізму моніторингу військово-політичної напруги в різних регіонах світу з метою недопущення початку можливої збройної агресії», – підкреслив Спікер українського Парламенту.

Руслан Стефанчук закликав до активної міжнародної координації для реалізації Формули миру та формування Спільної мирної рамки. «Формування Спільної мирної рамки є передумовою для Другого Саміту миру та подальшого припинення агресії Росії», – пояснив Голова Верховної Ради України.

На завершення Руслан Стефанчук підкреслив, що Україна прагне до повного завершення війни, а не до її замороження. «Справедливий мир можливий лише тоді, коли російські війська залишать територію України, а її суверенітет і територіальна цілісність будуть відновлені в міжнародно визнаних кордонах 1991 року», – наголосив він.

Голова Верховної Ради України подякував міжнародним партнерам за підтримку та закликав до подальших зусиль. «Україна потребує сили й здатності вигнати окупантів зі своєї землі, щоб забезпечити всеохопний, справедливий та сталий мир», – підсумував він, звертаючись до учасників конференції.

Cвоєю чергою Керівник Офісу Президента Андрій Єрмак, який узяв участь у конференції в онлайн-режимі зазначив, що напад рф на Україну – це перша колоніальна війна ХХІ століття, і єдиний спосіб не допустити подібного в майбутньому – відновити систему міжнародних відносин, засновану на Статуті ООН.

«Агресія росії виявила глибокі тріщини у фундаменті міжнародної безпеки. Вона оголила нездатність ООН ефективно реагувати на кричущі порушення її ж власного Статуту. Постійний член Ради Безпеки став агресором. Це підриває базові принципи Організації», – сказав він.

За словами керівника Офісу Президента, кроки для відновлення справедливості та запобігання ескалації – це повне та безумовне виведення російських військ з усієї території України, скасування незаконних рішень щодо анексії українських земель, демілітаризація та деокупація Запорізької АЕС, відновлення свободи судноплавства в Чорному та Азовському морях.

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

Право ЄС нині стає частиною нашого буденного життя

Прочитайте повну статтю

Голова Верховної Ради України взяв участь у розширеному засіданні президії Конгресу місцевих та...

Прочитайте повну статтю

Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук виступив на тематичній конференції, присвяченій...

Прочитайте повну статтю

Ігор Клименко: «Працюємо у Харкові. Основні акценти - підготовка до опалювального сезону та ймо...

Прочитайте повну статтю

Запрацювала ''гаряча лінія'' для агровиробників та громад, що зіштовхнулися з рейдерством чи ко...

Прочитайте повну статтю

Водойми Одещини та Сумщини поповнилися понад 3 млн рибин

Прочитайте повну статтю

Робоча зустріч з суб’єктами рибного господарства

Прочитайте повну статтю

Експертне обговорення: стан та перспективи розвитку секторів аквакультури і рибництва в умовах...

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь