Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук зустрівся зі Спікером Рійгікогу Лаурі Хуссаром


Жовтень 22
15:00 2024

Спікер українського Парламенту Руслан Стефанчук розпочав свій перший візит до Естонської Республіки із зустрічі зі своїм колегою, Спікером Рійгікогу Лаурі Хуссаром.

Насамперед Руслан Стефанчук висловив подяку особисто Спікеру Рійгікогу та депутатам за незмінну підтримку Естонського парламенту нашої держави та заяви, які приймав парламент Естонії на підтримку України.

Окремо Спікер українського Парламенту подякував за нещодавнє ухвалення рішення Рійгікогу Естонії про визнання депортації кримських татар 1944 року геноцидом. «Цього року ми вшановуємо 80-ті роковини депортації кримських татар, і рішення Рійгікогу є знаковим і актуальним для нас», – зазначив Руслан Стефанчук.

Під час зустрічі, Голова Верховної Ради України презентував Український План перемоги.

Руслан Стефанчук наголосив, що першим пунктом Плану є запрошення України до НАТО. «Переконаний, що зараз союзники мають продемонструвати рішучість, і попри повномасштабну війну – запросити Україну до Альянсу», – зазначив він.

Спікер українського Парламенту підкреслив, що для України є критично важливим зняття партнерами обмежень на використання далекобійної зброї по військових цілях на території рф.

«Ми повинні отримати можливість знищувати ті військові об’єкти, що несуть загрозу для України. Також для нас важливе посилення ППО. Все це складники другого пункту Плану перемоги, який передбачає посилення обороноздатності України», – зазначив Руслан Стефанчук.

Голова Верховної Ради детально ознайомив та наголосив на важливості практичної реалізації кожного з п’яти пунктів ініціативи Президента України. Він також акцентував, що для України важлива парламентська підтримка колег представленого Плану перемоги.

У контексті розмови про посилення обороноздатності України, Руслан Стефанчук висловив подяку за рішення Естонії щодо виділення щорічної оборонної допомоги в розмірі 0,25% ВВП упродовж наступних 4-х років і готовність нового уряду дотримуватися цієї обіцянки.  «Фіксація цього рішення у двосторонній безпековій угоді стали прикладом для інших Балтійських країн», – висловив переконання Голова Верховної Ради України.

Водночас, Руслан Стефанчук подякував Лаурі Хуссару за рішучу позицію Естонії щодо майбутнього України в ЄС і допомогу в ухваленні переговорної рамки для України.

 Насамкінець Спікер українського Парламенту подякував за підтримку Естонією 14-го пакету санкцій ЄС. «Для нас вкрай важливою є проактивна позиція Естонії в ЄС на санкційному треку та щодо використання заморожених активів рф», – зазначив Руслан Стефанчук.

Після зустрічі Голова Верховної Ради України та Спікер Рійгікогу Лаурі Хуссар взяли участь відкритті виставки українського національного одягу «Український колорит» та відвідали виставку, присвячену депортації кримськотатарського народу 1944 року, які експонуються у будівлі Рійгікогу.

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

Відзначено переможців Всеукраїнського конкурсу творчих робіт серед молоді: цього року надійшла...

Прочитайте повну статтю

Президент підписав законопроєкт про «прозоре будівництво»

Прочитайте повну статтю

Онлайн-курс: «Інституційний догляд – чому потрібен інший підхід»

Прочитайте повну статтю

Володимир Зеленський: Всю цю ніч і ранок Суми та область – під російськими ударами

Прочитайте повну статтю

Поліцейські евакуювали матір із двома дітьми з найбільш обстрілюваного району Херсонщини

Прочитайте повну статтю

Результати розгляду питань порядку денного засідання Вищої ради правосуддя № 91 від 22 жовтня 2...

Прочитайте повну статтю

Сумські правоохоронці викрили чоловіка, який вчиняв шахрайські злочини та виправдовував збройну...

Прочитайте повну статтю

Довідник безбар’єрності: Взаємодіємо з людьми, що користуються кріслом колісним

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь