Іванна Климпуш-Цинцадзе Бухарестському форуму - Захід зараз закриває очі на те, що вже перебуває у війні з росією


Жовтень 25
12:04 2024

Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС Іванна Климпуш-Цинцадзе взяла участь у форумі «Aspen – GMF Bucharest Forum 2024».

У дискусії «Відбудова України та роль країн центрально-східної Європи» Іванна Климпуш-Цинцадзе окреслила напрями, за якими Україна потребує підтримки партнерів. Це, насамперед, безпека. Голова Комітету переконана, що зусилля партнерів зараз спрямовані не лише на порятунок України, а й на порятунок усього цивілізованого світу. «Я ціную всю підтримку і ваші позитивні коментарі, але ключовим зараз є трансформувати цю добру волю у конкретні речі. Йдеться не про те, щоби підтримувати Україну стільки, скільки вона потребує. Йдеться про те, щоби зробити все для перемоги України і поразки росії. І ми ще далекі від цього», - сказала Іванна Климпуш-Цинцадзе. Вона вважає, що так звана політика «неескалації», якою зараз послуговується Захід, перешкоджає вчасному наданню такої вкрай потрібної допомоги українському війську. За її словами, ця політика зараз не передбачає перемоги України, оскільки вона у своїй основі має страх перед поразкою росії. «Треба припинити боятися поразки росії. Ми маємо усвідомити, що перемога Україна стане перемогою всього вільного світу. І дасть змогу відновити той порядок, в якому панує верховенство права», - наголосила голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС.

Іванна Климпуш-Цинцадзе переконана, що Захід зараз закриває очі на те, що насправді вже перебуває у війні з росією. Ця війна поки що на території західних держав ведеться гібридними засобами. І вільному світу бракує чесності перед самим собою, щоби визнати це. Щодо пріоритетів термінової підтримки України голова Комітету переконана, що, передовсім, має бути забезпечена не лише якість, кількість, а й швидкість надання допомоги, яка може змінити ситуацію на лініях фронту. «А це, у свою чергу, вимагає таких принципових рішень, як дозвіл завдавати ударів західною зброєю по території рф. Також - можливість закриття східними членами НАТО неба над територією України, щоби ми могли більш ефективно використовувати засоби ППО для свого захисту. Це також дотримання обіцянок доставити мільйон снарядів, які мали бути привезені ще до кінця 2023 року, а не до кінця 2024-го», - сказала Іванна Климпуш-Цинцадзе. Вона додала, що попри всю вдячність партнерам за допомогу, їм зараз не час спочивати на лаврах, оскільки війна все ще триває.

Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС також переконана, що НАТО має зробити наступний, більш конкретний і чіткий крок у відносинах з Україною. «Не достатньо твердження про те, що наш шлях до Альянсу незворотній. Потрібне запрошення із чітким означенням тих пріоритетів, на яких ми маємо зосередитися, щоби приєднатися. І членство в НАТО жодним чином не повинно бути предметом будь-яких переговорів з росією, бо без цього членства не буде стійкого миру на європейському континенті», - сказала Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Щодо інших напрямів підтримки України голова Комітету зазначила, що важливо подбати про економіку, щоби вона була дієздатною та стійкою. «І в цьому контексті критичною є зараз ситуація в енергетичному секторі. Бо без стійкої роботи цього сектору, без роботи бізнесів, без надходження податків до бюджету наша економіка не зможе повноцінно функціонувати та впроваджувати ті зміни і реформи, які ми маємо здійснити на шляху до ЄС», - сказала голова Комітету. Також, за її словами, плануючи майбутні заходи із реконструкції та відбудови України, вже зараз важливо подбати про наявність усіх необхідних інструментів, механізмів та інституцій. «Щоби наступного після перемоги ранку ми на повну силу могли зосередитися на відбудові України, бо це буде викликом співмірним подорожі людства на Марс - повністю відновити, радше навіть заново збудувати країну, яка знищена, інфраструктура якої зруйнована. Вже зараз ми маємо готуватися до цього», - сказала Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

Практика застосування дисциплінарних стягнень до арбітражних керуючих за період 2020-2024 років

Прочитайте повну статтю

Апеляційна палата ВАКС залишила в силі рішення першої інстанції про стягнення російських активі...

Прочитайте повну статтю

Одна жінка загинула, десятеро поранено:поліцейські Харківщини задокументували наслідки злочинів...

Прочитайте повну статтю

Як зареєструвати розмитнене авто у сервісному центрі МВС

Прочитайте повну статтю

Новий світовий рекорд від українських рятувальників

Прочитайте повну статтю

89% українців підтримують державну політику пам'яті: ключові дані соціології від УІНП

Прочитайте повну статтю

«Локальна пам'ять»: меморіальні заходи російсько-української війни та інші новини регіонів

Прочитайте повну статтю

Системний внесок рибоохоронців Держрибагентства у зміцнення обороноздатності України

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь