Комітет з питань аграрної та земельної політики схвалив рекомендації комітетських слухань


Жовтень 18
15:00 2024

На своєму засіданні 17 жовтня 2024 року Комітет з питань аграрної та земельної політики схвалив рекомендації комітетських слухань на тему: «Реформування рибопромислової галузі України: перспективи та виклики», які відбулись 9 жовтня 2024 року у м. Києві.

Подальша реалізація реформи рибної галузі України важлива як для економічної привабливості галузі, так і євроінтеграційного процесу. Нагальними є питання запровадження прозорих процедур залучення інвестицій у розвиток галузі рибного господарства, запровадження на базі європейських регламентів, правових засад забезпечення простежуваності водних біоресурсів та продукції, виробленої з них, що забезпечить можливість отримувати повну інформацію про походження та придатність до споживання продукції рибної галузі тощо.

Комітетом зазначені наступні основні рекомендації:

- забезпечити неухильне виконання Плану заходів з виконання Угоди про асоціацію з метою максимального використання можливостей, які відкривають асоціативні відносини з Європейськими Союзом щодо нарощування експорту риби та рибопродукції на ринки ЄС;

- забезпечити розроблення та прийняття підзаконних нормативно правових актів направлених на впровадження цифрових технологій, залучення інвестицій в галузі рибного господарства України, забезпечення простежуваності водних біоресурсів та продукції виробленої з них та боротьбу з ННН-рибальством;

- з метою неприпустимості дублювання повноважень органів державного нагляду (контролю) та неприпустимості здійснення заходів державного нагляду (контролю) різними органами державного нагляду (контролю) з одного й того самого питання звернутися до Прем’єр-міністра України щодо приведення у відповідність міністерствами та підпорядкованих ним центральними органами виконавчої влади своїх нормативно-правових актів згідно чинного законодавства в частині перетину повноважень і функцій нагляду (контролю) та перевірок.

Також Комітетом схвалені рекомендації комітетських слухань на тему: «Стимулювання допоміжних галузей агросектору. Від добрив до альтернативних видів палива», які відбулись 11 жовтня 2024 року у м. Хмельницькому.

У зв’язку з енергетичною кризою у світі, що виникла через початок повномасштабного вторгнення росії в Україну, сильно зріс попит на біопаливо, а саме на біометан та біоетанол. До видів біопалива, виробництво яких в Україні початково налагоджено та можливо збільшувати обсяги, відносяться - біометан, біоетанол, біодизель та біомаса. Тому, в умовах воєнного стану найважливіше завдання – зберегти наявні потужності з виробництва палива, а також наростити виробництво альтернативної переробки побічних продуктів у сільському господарстві для виробництва біогазу та біодизелю.

Комітет у рекомендаціях, зокрема звернув увагу на необхідність розгляду та ухвалення законопроектів про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо відновлення деградованих земель, стимулювання вирощування енергетичних рослин та виробництва альтернативного біопалива (реєстр. №12058 від 24.09.2024) та про державне регулювання сфери захисту рослин» (реєстр. №8340 від 09.01.2023).

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь