Комітет з питань аграрної та земельної політики в м. Умань провів круглий стіл: "Тваринництво і молочна галузь: проблеми та перспективи розвитку"


Жовтень 25
15:00 2024

25 жовтня 2024 року у м. Умань Комітет з питань аграрної та земельної політики в межах XVI Міжнародного молочного конгресу провів круглий стіл на тему: «Тваринництво і молочна галузь: проблеми та перспективи розвитку».

З вітальним словом до присутніх звернувся Секретар Комітету з питань аграрної та земельної політики Іван Чайківський.

В ході виступів були висвітлені питання щодо головних викликів та перспектив розвитку молочного сектору в Україні під час воєнного стану, податкових та кадрових проблемних питань галузі, державної та грантової підтримки галузі на 2025-2030 роки, ресурсів для відновлення та розвитку молочних господарств, зокрема з уражених війною територій, адаптації української молочної галузі до вимог та стандартів Європейського Союзу, сучасних рішень для енергонезалежності молочного фермерства тощо.

Секретар Комітету Іван Чайківський зазначив, що робота аграрного сектору в умовах війни дуже важлива для підтримки та відновлення економіки України. Це питання не можна поставити на паузу, бо від їх вирішення залежить продовольча безпека не лише України, а й багатьох країн світу.

Внаслідок війни відчуваються втрати у аграрному секторі, зокрема потребує інвестицій та підтримки молочна галузь. Так, станом на 01.10.2024 чисельність поголів’я корів становила 1 242,7 тис голів (темп зменшення до відповідної дати 2023 року – 6,6%). Виробництво молока – за 9 місяців 2024 року валовий надій молока становив 5 552,1 тис. тонн (або на 2,9% менше січня-вересня 2023 року).

Тваринницька галузь та молочний сектор, стикаючись з викликами повномасштабної війни, демонструють стійкість і намагаються адаптуватися до нових умов.

Іван Чайківський акцентував увагу на тому, що без ефективного законодавчого регулювання неможливо забезпечити сталий розвиток агропромислового комплексу. І тому Комітет тримає руку на пульсі ситуації і постійно працює над удосконаленням законодавства, зокрема ухвалено 19 вересня 2024 року Верховною Радою України Закон України «Про інформаційно-комунікаційну систему «Державний аграрний реєстр», спрямований на покращення системи дотацій для аграріїв.

Зазначений Закон дозволить удосконалити надання державної підтримки, міжнародної технічної допомоги аграріям, грантів у сільському господарстві тощо.

Також народні депутати України – члени Комітету мали можливість ознайомитись з роботою молочно-товарної ферми ТОВ «Кищенці».

Участь у заході також взяли голова підкомітету з питань інновацій та інфраструктури в сфері агропромислового комплексу Максим Гузенко, голова підкомітету з питань удосконалення структури державного управління в сфері агропромислового комплексу Олег Тарасов, голова підкомітету з питань земельних відносин Артем Нагаєвський, голова підкомітету з питань соціальної політики агропромислового комплексу, розвитку сільських територій, науки та освіти Дмитро Костюк, керівник секретаріату Комітету з питань аграрної та земельної політики Олександр Старинець, Міністр аграрної політики та продовольства України Віталій Коваль, голова ГС «Всеукраїнська Аграрна Рада» Андрій Дикун, представники підприємств з виробництва та переробки молока та інші.

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

Практика застосування дисциплінарних стягнень до арбітражних керуючих за період 2020-2024 років

Прочитайте повну статтю

Апеляційна палата ВАКС залишила в силі рішення першої інстанції про стягнення російських активі...

Прочитайте повну статтю

Одна жінка загинула, десятеро поранено:поліцейські Харківщини задокументували наслідки злочинів...

Прочитайте повну статтю

Як зареєструвати розмитнене авто у сервісному центрі МВС

Прочитайте повну статтю

Новий світовий рекорд від українських рятувальників

Прочитайте повну статтю

89% українців підтримують державну політику пам'яті: ключові дані соціології від УІНП

Прочитайте повну статтю

«Локальна пам'ять»: меморіальні заходи російсько-української війни та інші новини регіонів

Прочитайте повну статтю

Системний внесок рибоохоронців Держрибагентства у зміцнення обороноздатності України

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь