Сенсація

Мінфін: Переведення оплат за медгарантіями до Казначейства не вплине на автономність закладів охорони здоров’я


Вересень 30
15:01 2024

Переведення рахунків надавачів медичних послуг на обслуговування в органи Казначейства не змінить курсу медичної реформи та не вплине на автономність закладів у розпорядженні своїми коштами. Держава не буде впливати на витрачання коштів надавачів медичних послуг.

Слід врахувати, що розвиток надавачів медичних послуг залежить не від місця зберігання їх коштів (в банках чи Казначействі), а виключно від управлінських рішень їх керівників і власників, наявності  середньострокового плану розвитку закладу, який має включати, зокрема, заходи підвищення якості надання медичних послуг, доступності та безоплатності цих послуг для пацієнта.

Наразі кошти за програмою медичних гарантій Національна служба здоров’я України спрямовує з казначейського рахунку на банківські рахунки лікарень. Тобто кошти перераховуються з єдиного державного казначейського рахунку та зберігаються на рахунках у банківських установах. Обсяг таких коштів щомісяця становить понад 22 млрд гривень.

В умовах війни та критичності підтримки ліквідності єдиного державного казначейського рахунку зберігання коштів, отриманих за програмою медичних гарантій,  на банківських рахунках не сприяє фінансовій стійкості держави.

Необхідно зауважити, що згідно із запропонованими змінами кошти за програмою медичних гарантій будуть перераховуватись надавачам медичних послуг на небюджетні рахунки в органах Казначейства. Оскільки рахунки небюджетні, то це не ускладнить для закладів процесу їх використання.

Небюджетні рахунки Казначейства обслуговуються у спрощеному режимі аналогічно рахункам у банківських установ. Для здійснення платежів з небюджетного рахунку в Казначействі надавачу потрібно буде відправити лише платіжне доручення, як і зараз вони роблять це через банківську систему.

Крім того, розуміючи стурбованість надавачів медичних послуг щодо можливості затримки проведення їх платежів, буде вжито заходів з оперативного проведення Казначейством платежів.

Ці кошти надавачів залишаються їх особистими коштами, і надавачі будуть їх використовувати на потреби закладу охорони здоров’я.

Наголошуємо, що рахунки будуть небюджетні і не буде потреби збирати увесь комплект документів, як для бюджетних платежів.

Отже, надавачі медичних послуг самостійно розпоряджатимуться коштами, отриманими у процесі їх господарської діяльності, з небюджетних рахунків у Казначействі  і таким платежам буде надано найвищий рівень пріоритетності.

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

Представники ДСНС взяли участь у міжнародному семінарі з питань цивільного захисту ЄС

Прочитайте повну статтю

«Якщо важкого пораненого довезли до шпиталю, він повинен вижити», – лікар-хірург ДПСУ

Прочитайте повну статтю

Представники різних конфесій спільним молитовним заходом вшанували пам’ять жертв Бабиного Яру

Прочитайте повну статтю

За свободу України віддав життя митник Ігор Кондратюк

Прочитайте повну статтю

Судові справи, які сформували правовий ландшафт приватизації, озвучили експерти

Прочитайте повну статтю

Результати розгляду питань порядку денного засідання Першої Дисциплінарної палати Вищої ради пр...

Прочитайте повну статтю

Результати розгляду питань порядку денного засідання Вищої ради правосуддя № 84 від 30 вересня...

Прочитайте повну статтю

Агітували співпрацювати з окупантами: слідчі поліції Херсонщини повідомили про підозру представ...

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь