Нові інструменти НАЗК в рамках спецперевірки забезпечують непроникну стіну між публічною службою та корупційними практиками — Олександр Новіков


Грудень 13
11:02 2021

Судова реформа — це центральний компонент Антикорупційної стратегії. Це підкреслив Голова Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) Олександр Новіков у програмі  «Перші особи» на  24 каналі.

«Коли судова система постійно перебуває у стані реформування, сама реформа стає корупційним чинником, адже з’являються різні центри впливу на суддів. Тому судова реформа — це центральний компонент Антикорупційної стратегії, що здатна забезпечити доброчесний суд, якому буде довіряти суспільство», — зазначив Олександр Новіков. 

Він нагадав, що уже понад рік Парламент не розглядає Антикорупційну стратегію на 2021-2025 роки. 

«Для прикладу, США за півроку розробили [свою стратегію протидії корупції], а на цьому тижні її затвердили. У документі зазначають, що хоча Україна досі уражена корупцією, але має  унікальні інструменти для боротьби з нею. Такі як система Prozzoro», — додав Голова НАЗК. 

Також Голова НАЗК розповів про основні новації та результати роботи Агентства за рік. 

«НАЗК оновило форму декларації. Тепер зручно бути доброчесним будь-якому державному службовцю та заповнювати декларації. Крім того, ми запустили два нових види перевірок: це перевірки повноти заповнення декларацій, які дозволяють майже автоматично за 30 діб фіксувати факти кримінальних правопорушень. Розраховуємо в рік до двох тисяч кримінальних проваджень надсилати до правоохоронних органів, раніше це було лише понад 100 матеріалів», — зазначив Олександр Новіков. 

Він повідомив, що НАЗК також запровадило нові інструменти в межах спеціальних перевірок: «Ми порівнюємо всі доходи публічного службовця та членів його сім’ї з 1998 року. У нас є доступ до бази даних податкової служби з наявними активами. Ми вже фіксуємо випадки, коли особа йде на керівну посаду в міністерство, має 42 млн грн актививів, а заробила лише 6 млн грн. І це вже непроникна стіна між публічною службою та корупційними практиками», — додав Голова НАЗК. 

Також НАЗК спільно з громадською організацією «Антикорупційний штаб» запустили портал «Приховані інтереси», що дозволяє ідентифікувати можливі конфлікти інтересів. 

Олександр Новіков додав, що НАЗК направило до Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) 6 матеріалів за фактами необґрунтованих активів, один з них уже розглянутий. За його словами, вперше в історії України шляхом цивільної конфіскації незаконні кошти повернуто платникам податків. Два матеріали щодо високопосадовців НАЗК спрямувало за фактами незаконного збагачення. 

«Наша аналітична система, яка є унікальною в світі, уже зафіксувала 700 випадків незаконного збагачення та 1,5 тисячі випадків необґрунтованих активів. Зараз усі кейси перевіряють аналітики НАЗК. Після завершення перевірки вони будуть спрямовані до САП, Національного антикорупційного бюро України або Національної поліції, залежно від суб’єктів, які допустили порушення», —  повідомив Голова НАЗК  Олександр Новіков.

Посилання скопійовано

Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

FATF підтвердила призупинення членства росії, але не внесла її до чорного списку

Прочитайте повну статтю

Ігор Клименко: “Зустрівся на Донеччині із командуванням бригади «АЗОВ» та її бійцями”

Прочитайте повну статтю

«Коли працюєш на місці обстрілу, страху немає, він приходить потім», – заступниця начальника по...

Прочитайте повну статтю

Сергій Марченко під час зустрічі фінансового блоку G7 назвав ключові напрями співпраці з партне...

Прочитайте повну статтю

У Києві загинула людина через ворожий удар БПЛА по житловому будинку

Прочитайте повну статтю

Київщина: внаслідок нічної атаки у Бориспільському районі загинула людина (Оновлено)

Прочитайте повну статтю

Ракетний удар по Дніпру: загинуло троє людей – серед них дитина

Прочитайте повну статтю

У Дніпрі загинула дружина та донька поліцейського внаслідок російського удару, – Глава МВС Ігор...

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь