Парламент Франції визнав Голодомор геноцидом українського народу


Березень 29
12:23 2023

Національні збори Франції визнали Голодомор 1932–1933 років геноцидом українського народу. За визнання проголосували 168 депутатів, проти – двоє. 

«Ця резолюція проголошує визнання французькою владою голоду українського населення геноцидом та засуджує вчинені діяння, що характеризуються винищенням  та масовими порушеннями прав і  свобод людини», – йдеться у документі. 

Пояснювальна записка до резолюції французького парламенту акцентує, що Голодомор став методом терору та масового знищення українців з метою насадження радянської політики колективізації, а також на штучному характері масового голоду. 

«”Житниця” стала “кривавою землею”. Цей злочин досягнув свого піку у перші місяці 1933 року: щодня від голоду гинули тисячі українських селян. Впроваджений штучний голод тоді отримав назву Голодомор – “знищення голодом”», – йдеться у резолюції. 

Також депутати закликали уряд Франції вшановувати жертв Голодомору та висловити солідарність з українським народом, який став жертвою цього злочину. А також – розширювати дипломатичну ініціативу, спрямовану на міжнародне визнання Голодомору геноцидом.

Ініціаторка подання резолюції – депутатка від пропрезидентської фракції «Відродження» Анн Жаннет наголосила, що цією резолюцією Франція вкотре висловлює підтримку Україні та прагненню українців до свободи, а також підтверджує непорушність переваги права над силою.

У відповідь Президент України Володимир Зеленський подякував Франції: «Визнання парламентом Франції Голодомору 1932–1933 років геноцидом українського народу важливе та знакове. Вдячні за сильний внесок Франції у викриття злочинів тоталітарної Росії – минулих і сьогоднішніх. У встановлення правди й справедливості, а отже, й відповідальності. Дякуємо, Франціє!».

Наприкінці 2022-го – на початку 2023 року ще низка держав визнали Голодомор 1932–1933 геноцидом українців:

23 березня 2023 – парламент Ісландії,

10 березня 2023 – парламент Бельгії,

1 лютого 2023 – парламент Болгарії,

1 грудня 2022 – німецький Бундестаг ухвалив це історичне рішення,

наприкінці листопада 2022 – парламент Молдови та Сенат Ірландії, а також Обʼєднаний перехідний кабінет Білорусі.

15 грудня 2022 року за визнання Голодомору геноцидом проголосував Європарламент. Його депутати закликали Росію як правонаступницю СРСР попросити вибачення в України за дії радянського режиму.

Станом на 29 березня 2023 року Голодомор визнали геноцидом парламенти 23 держав: Австралії, Бельгії, Болгарії, Грузії, Еквадору, Естонії, Ісландії, Канади, Колумбії, Латвії, Литви, Мексики, Молдови, Німеччини, Парагваю, Перу, Польщі, Португалії, Румунії, США, Угорщини, Франції та Чехії. У квітні 2022-го Федеральний сенат Бразилії, який є верхньою палатою Національного конгресу країни, визнав Голодомор геноцидом українського народу. Геноцидну природу Голодомору визнали Римо-Католицька Церква та Константинопольська Православна Церква.

Довідково 

У 1932–1933 роках штучний масовий голод в Україні організувало керівництво СРСР, щоб загнати українських селян у колгоспи та зламати національний опір. По-справжньому шлях до ширшого дослідження та публічної пам’яті про геноцид українців був відкритий лише з розпадом Радянського Союзу. У вересні 1993-го, на 60-ті роковини Голодомору, в Україні вперше на державному рівні вшанували його жертв. Український парламент у 2002 році постановою, а у 2006-му законом визнав Голодомор 1932–1933 років геноцидом українців. 

Масштаб брехні та фальсифікацій комуністичного тоталітарного режиму був настільки великим, що науковці все ще не можуть назвати точної кількості вбитих – в академічних дискусіях називають цифри жертв від 4 до 10 мільйонів осіб. Детальніше про це читайте в інформаційних матеріалах.

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

Україна та ЄС розвивають співпрацю в галузі критичної сировини 

Прочитайте повну статтю

Українські рятувальники встановили нові світові рекорди

Прочитайте повну статтю

Вибухотехніки поліції знешкодили бойову частину ворожої крилатої ракети, яка не здетонувала (Ві...

Прочитайте повну статтю

Ігор Клименко взяв участь у засіданні РНБО під головуванням Президента України

Прочитайте повну статтю

ДПСУ та НГУ отримали військові медичні автобуси від НАТО

Прочитайте повну статтю

«Техніка, що рятує»: Водою або піною? Автомобіль повітряно-пінного гасіння АППГ-6/5-60

Прочитайте повну статтю

Принципи меморіалізації російсько-української війни обговорили на круглому столі в Укрінформі

Прочитайте повну статтю

На Дністровському водосховищі стартує Кубок України з ловлі хижої риби

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь