Про зміни вимог до перевезення наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів


Вересень 19
18:10 2024

Держлікслужба інформує, що до постанови Кабінету Міністрів України  від 17 квітня 2008 р. № 366 «Про затвердження Порядку перевезення наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, у тому числі конопель для медичних цілей, рослинної субстанції канабісу та вироблених (виготовлених) з них лікарських засобів, на території України та оформлення необхідних документів» внесено зміни  (постанова КМУ від 3 вересня 2024 р. № 1005 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 17 квітня 2008 р. № 366»). У новій редакції викладено назву постанови та Порядок перевезення наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів на території України та оформлення необхідних документів.

Відповідно до доповненої частини статті 26 Закону України «Про наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори» відбулись такі нововведення:

Згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 3 вересня 2024 р. № 1005 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 17 квітня 2008 р. № 366»:

Відповідно, перевезення наркотичних засобів та/або психотропних речовин у формі лікарських засобів, якщо кількість діючої речовини не перевищує 10 кілограмів (літрів), у межах міста чи області може здійснюватися без залучення суб’єкта провадження охоронної діяльності.

На відміну від положень діючого Порядку, попередня редакція визначала, що перевезення готового лікарського засобу по території України у кількості 200 кг та більше здійснювалось виключно у супроводженні патрульної поліції або поліції охорони.

Звертаємо увагу, що при виготовленні лікарського препарату застосовується не лише діюча речовина, а  й допоміжні речовини, які можуть становити від 50% до 95% готового лікарського засобу, тобто 5% – 50% кількості діючої речовини – це значний об’єм готової продукції. 

Наприклад, 10 кг діючої речовини морфіну у складі таблеток морфіну сульфат складе 15 тисяч упаковок, що буде становити близько 300 кг готових ліків, – це орієнтовна кількість лікарського засобу для 25 тисяч пацієнтів, а 10 кг діючої речовини трамадол у складі таблеток складе 20 тисяч упаковок, що буде становити 400 кг готових ліків.

Держлікслужба зазначає, що нововведення не обмежують і не забороняють перевезення наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів на території України, а  забезпечують безпечне транспортування таких лікарських засобів.

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

Суми: окупанти вдарили по будівлі геріатричного пансіонату – є загиблий та постраждалі

Прочитайте повну статтю

Інна Ящук: Проходження ВЛК має бути зручним і швидким для наших захисників і захисниць

Прочитайте повну статтю

Ігор Клименко зустрівся з Надзвичайним і Повноважним Послом Португальської Республіки в Україні...

Прочитайте повну статтю

На Сумщині судитимуть 4 учасників організованої групи та їх пособницю, які ошукували військовос...

Прочитайте повну статтю

Рухаємось до членства у ЄС: як представникам громадянського суспільства долучитись до переговор...

Прочитайте повну статтю

Результати двосторонньої зустрічі України та Європейської Комісії з питань скринінгу Розділу 23...

Прочитайте повну статтю

МВС безбар’єрність: як людям із порушенням слуху та мовлення замовити послугу через сервіс «Єди...

Прочитайте повну статтю

Програма розвитку ООН тривалий час є надійним партнером МВС України, – Катерина Павліченко

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь