Сенсація

Розпочалася осіння сесія Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ)


Вересень 30
15:00 2024

У Страсбурзі (Франція) розпочала свою роботу осіння сесія Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ), яка проходитиме з 30 вересня до 4 жовтня 2024 р. Участь у засіданні бере українська парламентська делегація, яку очолює народна депутатка України Марія Мезенцева-Федоренко.

Зокрема, порядком денним сесії передбачаються дебати про затримання та засудження Джуліана Ассанжа та вплив на права людини; про пропаганду та свободу інформації в Європі; вшанування 90-х роковин Голодомору – Україна знову перед загрозою геноциду. Відбудуться спільні дебати щодо спільного європейського підходу до боротьби з незаконним перевезенням мігрантів і з’ясування долі зниклих безвісти мігрантів, біженців і шукачів притулку.

Також надходили запити на термінові дебати на тему «Погіршення ситуації з правами людини, верховенством права та демократією в Азербайджані», «Особи, зниклі безвісти внаслідок агресивної війни рф проти України: військовополонені та цивільні особи в полоні» та на тему: «Надзвичайна медична та гуманітарна ситуація жінок і дітей у Газі».

Перед Асамблеєю виступлять міністр закордонних справ Республіки Північна Македонія Тімчо Муцунскі та новий генеральний секретар Ради Європи Ален Берсет. Міністр закордонних справ Литви Габріеліус Ландсбергіс, президент Комітету міністрів, представить традиційне повідомлення цього органу та відповість на запитання членів.

Асамблея також обговорюватиме ситуацію в Ірані та захист іранських правозахисників у державах-членах Ради Європи.

Також відбудуться дебати щодо роботи Банку розвитку Ради Європи щодо реалізації Рейк’явіцької декларації, із заявою керуючого Банку Карло Монтічеллі; про дотримання Боснією та Герцеговиною зобов’язань; про ризики та можливості метавсесвіту; та про забезпечення права людини на харчування.

Остаточний порядок денний Асамблея має ухвалити у перший день сесії.

На майданчиках сесії відбудеться ряд заходів за організації української делегації, зокрема, 2 жовтня у ПАРЄ відбудеться івент «Катування та смерті українських військовополонених та незаконно затриманих цивільних осіб у російському полоні». Мета - привернути увагу міжнародних партнерів до проблеми системних катувань у місцях несвободи українських військовополонених та цивільних осіб, незаконно утримуваних російською федерацією, а також зрозуміти, що держави-члени Ради Європи можуть зробити, щоб зупинити це та притягнути злочинців до відповідальності.

У панельній дискусії візьмуть участь, поділяться свідченнями та дадуть відповіді на запитання: Андрій Костін, Генеральний прокурор України; Еліна Штайнерте, експерт Московського механізму ОБСЄ та член Підкомітету ООН з питань запобігання катуванням; Тетяна Печончик, голова правління Центру прав людини ZMINA; Наріман Джелял, заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу, звільнений з російського полону; Микита Шастун, український захисник, який пережив теракт в Оленівці та був звільнений під час обміну полоненими.

Під час осінньої сесії відбудеться Церемонія нагородження Премією Вацлава Гавела з прав людини 2024 року, якою вшановують видатних правозахисників у всьому світі. Переможця буде обрано з-поміж трьох кандидатів. Лауреат премії 2022 року Володимир Кара-Мурза, який нещодавно звільнився з-під варти в Росії, також виступить із заявою під час церемонії.

Членкиня делегації, народна депутатка України Євгенія Кравчук, зокрема, розповіла, що серед найважливіших подій сесії очікуються дебати за терміновою процедурою та голосування за резолюцію "Особи, зниклі безвісти внаслідок агресії рф проти України: військовополонені та цивільні особи, які перебувають у полоні".

«Символічно, що у заходах осінньої сесії Асамблеї братиме участь Наріман Джелял, якого завдяки міжнародним зусиллям, зокрема і в ПАРЄ, вдалося визволити з російського полону у червні.

У цьому ж контексті відбудеться side-event української делегації на тему "Катування та смерті українських військовополонених та незаконно утримуваних цивільних осіб у російському полоні», де почуємо реальні свідчення потерпілих та їх близьких.

Важлива резолюція «Вшанування 90-х роковин Голодомору - Україна знову перед загрозою геноциду», яка не тільки підтверджує визнання асамблеєю Голодомору як геноциду, але й робить особливий акцент на нинішній агресивній війні рф проти України та її геноцидальному намірі знищити українців, їх культуру та спадок.»

Народна депутатка висловила сподівання на однозначну позицію ПАРЄ та нові спільні кроки із повернення наших людей додому.

Також серед подій цієї сесії перше тематичне засідання Мережі допомоги українським дітям.

Це буде перша сесія ПАРЄ, в якій братиме участь новообраний Генеральний секретар Ради Європи Алан Берсе. Пан Берсе вперше звернеться до членів Асамблеї. Очікуємо почути чіткість у розумінні подальших кроків зі створення Спецтрибуналу для покарання злочину агресії рф та роботи Реєстру збитків завданих Україні.

Відбудеться показ документального фільму Оксани Карпович “Intercepted” («Перехоплені»). Фільм фактично став відповіддю на намагання показати на міжнародних майданчиках та кінофестивалях фільм “Russian at war”, що гуманізує солдатів агресора. “Intercepted” побудований на перехопленнях розмов російських військових, які показують їх реальне ставлення до війни проти України.», - зазначила Євгенія Кравчук.

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

Представники ДСНС взяли участь у міжнародному семінарі з питань цивільного захисту ЄС

Прочитайте повну статтю

«Якщо важкого пораненого довезли до шпиталю, він повинен вижити», – лікар-хірург ДПСУ

Прочитайте повну статтю

Представники різних конфесій спільним молитовним заходом вшанували пам’ять жертв Бабиного Яру

Прочитайте повну статтю

За свободу України віддав життя митник Ігор Кондратюк

Прочитайте повну статтю

Судові справи, які сформували правовий ландшафт приватизації, озвучили експерти

Прочитайте повну статтю

Результати розгляду питань порядку денного засідання Першої Дисциплінарної палати Вищої ради пр...

Прочитайте повну статтю

Результати розгляду питань порядку денного засідання Вищої ради правосуддя № 84 від 30 вересня...

Прочитайте повну статтю

Агітували співпрацювати з окупантами: слідчі поліції Херсонщини повідомили про підозру представ...

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь