Руслан Стефанчук: Україна очікує на підтримку Плану перемоги та посилення допомоги від партнерів


Жовтень 21
15:00 2024

21 жовтня Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук виступив на відкритті II сесії Асамблеї Сеймасу Литовської Республіки та Верховної Ради України, що проходить у Вільнюсі, Литва.

Насамперед Голова Верховної Ради України наголосив на необхідності збільшення та пришвидшення надання військової допомоги та підтримки оборони України.

Він подякував депутатам Сеймасу за заклик до парламентів і урядів країн-членів ЄС, НАТО та інших партнерів збільшити цю допомогу до щонайменше 0,25% ВВП.

Окремо Руслан Стефанчук акцентував на потребі закриття неба над Україною шляхом надання систем протиповітряної оборони та створення «гуманітарного повітряного щита» для протидії ракетним атакам росії. У цьому контексті Голова Верховної Ради України закликав колег сприяти наданню дозволу сусіднім з Україною країнам ЄС і НАТО збивати ворожі ракети, які досягають західних меж нашої країни.

Він також наголосив на необхідності зняття будь-яких обмежень щодо надання і використання Україною далекобійної зброї задля ураження військових обʼєктів і цілей на території рф, які є ключовими для здійснення агресії, а також на необхідності продовження постачання винищувачів F-16 та підготовки українських пілотів.

Окремо Голова Верховної Ради України зупинився на потребі у підтримці енергетичного сектору України з огляду на постійні атаки росії на нашу критичну інфраструктуру.

Водночас Руслан Стефанчук акцентував на важливості посилення санкційного тиску на росію та усунення шляхів для обходу нею санкцій. Не менш важливим, на його переконання, є створення міжнародно-правових інструментів забезпечення відповідальності рф та створення міжнародного компенсаційного механізму, зокрема Реєстру збитків.  

Голова українського Парламенту також висловив сподівання на підтримку литовських колег у швидкій інтеграції України до ЄС та НАТО, яка відповідає інтересам європейської та світової безпеки, а також на підтримку всіх треків Формули миру Президента України Володимира Зеленського та сприяння у розширенні кола учасників Формули.

У своєму виступі Голова Верховної Ради України детально представив План перемоги, презентований Президентом Володимиром Зеленським в українському Парламенті 16 жовтня.

Перший пункт плану – це запрошення України до НАТО як фундаментальний крок для досягнення миру. «Це початковий, відправний пункт Плану перемоги», – наголосив Руслан Стефанчук.

Другим пунктом Плану перемоги є зміцнення обороноздатності України. Реалізація цього пункту, за словами очільника українського Парламенту, передбачає продовження операцій Сил оборони у визначених районах рф, посилення українських позицій та знищення наступального потенціалу росії на окупованих територіях.

Третій пункт стосується стримування агресора. Руслан Стефанчук зазначив, що цей пункт передбачає розміщення на території України комплексного неядерного стратегічного пакета стримування, який буде достатнім для захисту країни від будь-якої воєнної загрози з боку росії.  

У четвертому пункті йдеться про стратегічний економічний потенціал та спільний з партнерами захист ресурсів.

П’ятий пункт спрямований на підтримку безпеки після завершення війни. «У повоєнній Європі українські військові будуть готові замістити окремі військові контингенти збройних сил США», – зазначив Руслан Стефанчук.

Він також підкреслив, що цей план тісно пов’язаний з Українською Формулою миру, що широко підтримується міжнародною спільнотою, включаючи Литву. Україна розраховує на партнерів у реалізації цих кроків під час Другого Глобального саміту миру.

На завершення Руслан Стефанчук подякував Литві за допомогу та висловив сподівання на подальшу підтримку в боротьбі за свободу та незалежність України. «Разом ми прокладемо шлях до справедливого миру на умовах вільного світу!» – наголосив наприкінці виступу Голова Верховної Ради України.

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

Три мільярди гривень залучили Держгеонадра у державний бюджет цього року

Прочитайте повну статтю

Запрацював штаб згуртованих громад

Прочитайте повну статтю

"Співпраця МВС України та Польщі набуває нової форми активності", – Ігор Клименко

Прочитайте повну статтю

Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко виступив на XVIII Українськи...

Прочитайте повну статтю

Олександр Корнієнко зустрівся з делегацією Риксдагу Швеції: обговорено інвестиції та співпрацю...

Прочитайте повну статтю

Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко обговорив з представниками «...

Прочитайте повну статтю

Окупанти третій день поспіль атакують Кривий Ріг: поліцейські продовжують фіксувати наслідки уд...

Прочитайте повну статтю

Виставка SIAT 2024: нові горизонти для українського агробізнесу

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь