Сергій Марченко зустрівся з Міністрами фінансів Японії та Кореї – одними з ключових партнерів України у регіоні Азія


Жовтень 25
15:01 2024

Міністр фінансів України Сергій Марченко зустрівся з новопризначеним Міністром фінансів Японії Кацунобу Като та  Віце-Прем'єр-міністром, Міністром економіки та фінансів Республіки Корея Чхве Сан-Моком. Зустрічі відбулись на полях Щорічних зборів Міжнародного валютного фонду та Світового банку, у місті Вашингтон, США.

Також у обговореннях взяла участь делегація Мінфіну у складі заступників Міністра фінансів Ольги Зикової, Юрія Драганчука та Світлани Воробей, а також Урядовий уповноважений з питань управління державним боргом Юрій Буца.  

Сергій Марченко наголосив, що розвиток партнерства в регіоні Азія стратегічно важливий для України. За час повномасштабного вторгнення Мінфін України продовжує розширювати географію співпраці, зміцнюючи звʼязки з такими країнами як Японія та Республіка Корея.

Разом із Кацунобу Като Міністри фінансів обговорили подальшу співпрацю України та Японії. Українська сторона привітала пана Кацунобу з призначенням та висловила сподівання щодо подальшого конструктивного партнерства.

“Незважаючи на географічну відстань у тисячі кілометрів,  Японія є одним із лідерів у підтримці України в усіх можливих напрямах. Від початку повномасштабного вторгнення Японія вже надала фінансову допомогу на суму понад 6,3 млрд доларів США. Ці кошти стали критично значимими для підтримки економічної та фінансової стабільності нашої країни. Також вдячний за лідерство у консолідації зусиль міжнародної спільноти, яке Японія продемонструвала під час головування в G7 у 2023 році. І навіть після Японія продовжила тримати фокус уваги на потребах України

Разом із новим Урядом Японії ми продовжимо діалог щодо розвитку існуючих та нових механізмів співпраці. Один із них – використання знерухомлених російських активів на критичні потреби України”, — зазначив Сергій Марченко.

Кошти від Японії на бюджетну підтримку були залучені через шість проєктів Світового банку: PEACE in Ukraine, INSPIRE, ARISE, HOPE, HEAL та Development Policy Loan. А також через Японське агентство міжнародного співробітництва (JICA). Фінансування від Японії допомогло забезпечити підтримку соціального сектору, відновлення постраждалої критичної інфраструктури, сфери охорони здоровʼя, освіти та підтримки агропідприємництва. 

На зустрічі з Віце-Прем'єр-міністром, Міністром економіки та фінансів Республіки Корея Чхве Сан-Моком Уряд Кореї наголосив на своїй солідарності з Україною.   

“Вдячний Уряду Кореї за підтримку України, зокрема, готовність вперше спрямувати до України пряму бюджетну підтримку. Започаткування нових спільних програм та членство Кореї в Українській платформи донорів зміцнює партнерство країн. Наразі пріоритетом нашої співпраці є проєкти, які матимуть найбільший вплив на  економічний розвиток України”, – зазначив Міністр фінансів України. 

Нагадаємо, 2 жовтня Мінфін України підписав кредитний договір з Експортно-імпортним банком Кореї щодо залучення 100 млн доларів США. Ці кошти стануть першим траншем від Кореї Україні. 

Договір є частиною Угоди між Урядами України та Республіки Корея, яка надає можливість Україні залучати кредити на суму до 2,1 млрд доларів США протягом 2024 – 2029 років.

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

Практика застосування дисциплінарних стягнень до арбітражних керуючих за період 2020-2024 років

Прочитайте повну статтю

Апеляційна палата ВАКС залишила в силі рішення першої інстанції про стягнення російських активі...

Прочитайте повну статтю

Одна жінка загинула, десятеро поранено:поліцейські Харківщини задокументували наслідки злочинів...

Прочитайте повну статтю

Як зареєструвати розмитнене авто у сервісному центрі МВС

Прочитайте повну статтю

Новий світовий рекорд від українських рятувальників

Прочитайте повну статтю

89% українців підтримують державну політику пам'яті: ключові дані соціології від УІНП

Прочитайте повну статтю

«Локальна пам'ять»: меморіальні заходи російсько-української війни та інші новини регіонів

Прочитайте повну статтю

Системний внесок рибоохоронців Держрибагентства у зміцнення обороноздатності України

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь