У рубриці «Варто знати»: коли може виникнути потреба побувати в суді


Березень 22
12:20 2023

Бердичівський міськрайонний суд Житомирської області започатковує щотижневу інформаційно-роз′яснювальну рубрику «Варто знати», щоб допомогти кожному відвідувачу почуватися у суді впевнено, знати свої права та обов’язки, а також механізми, які допомагатимуть відстоювати свої права.

У цій рубриці, зокрема, можна буде отримати інформацію про те, як працює суд, які правила поведінки встановлені в суді, які існують алгоритми дій для вирішення тих чи інших питань.  

Сьогодні розповідаємо, коли взагалі може виникнути потреба побувати в суді.

Причини прийти до суду можуть бути різними. Вони можуть бути пов′язані із захистом прав, свобод та інтересів громадян у різних царинах людської діяльності: розірвати шлюб, поділити майно між подружжям чи спадщину між родичами, встановити родинні стосунки, примусити сусіда компенсувати збитки за затоплену квартиру чи стягнути з комунальної установи кошти за неякісні послуги тощо.

Необхідність прийти до суду виникає тоді, коли особа хоче подати позовну заяву, звернутися до суду з іншою заявою, скаргою чи клопотанням, хоча нині є можливість направити такі документи поштою. Побувати в суді доведеться тим, кого викликають у якості учасника справи, до прикладу, відповідача чи свідка. Потреба прийти до суду особисто може і не бути пов′язана зі слухання справи у судовому засіданні. Наприклад, особа має бажання потрапити на особистий прийом до голови суду, ознайомитися з матеріалами справи, результатами технічного фіксування судового процесу тощо. З усіх цих питань відвідувачі можуть звертатися до суду протягом робочого дня. Інформацію про розпорядок роботи суду можна дізнатися на офіційному веб-сайті судової установи.

Відвідування суду може бути пов′язане із виконанням особою службових чи професійних обов′язків, як, наприклад, у представників засобів масової інформації. А ще до суду можна прийти стороннім слухачем засідання у резонансній справі – цього ніхто не забороняє, якщо засідання проводиться у відкритому режимі.

З якою б метою ви не йшли до суду, пам′ятайте, що це орган судової влади України з чіткими правилами, де кожен повинен їх дотримуватися та з повагою ставитися як до працівників, так і до інших відвідувачів. Наступного разу у рубриці «Варто знати» Бердичівський міськрайонний суд Житомирської області пояснить, як звернутися до суду.  

Бердичівський міськрайонний суд Житомирської області

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

Україна та ЄС розвивають співпрацю в галузі критичної сировини 

Прочитайте повну статтю

Українські рятувальники встановили нові світові рекорди

Прочитайте повну статтю

Вибухотехніки поліції знешкодили бойову частину ворожої крилатої ракети, яка не здетонувала (Ві...

Прочитайте повну статтю

Ігор Клименко взяв участь у засіданні РНБО під головуванням Президента України

Прочитайте повну статтю

ДПСУ та НГУ отримали військові медичні автобуси від НАТО

Прочитайте повну статтю

«Техніка, що рятує»: Водою або піною? Автомобіль повітряно-пінного гасіння АППГ-6/5-60

Прочитайте повну статтю

Принципи меморіалізації російсько-української війни обговорили на круглому столі в Укрінформі

Прочитайте повну статтю

На Дністровському водосховищі стартує Кубок України з ловлі хижої риби

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь