Сенсація

Укрзалізниця затвердила Положення про управління конфліктом інтересів


Жовтень 18
12:07 2024

У межах реалізації комплексної антикорупційної програми Укрзалізниця запроваджує положення про конфлікт інтересів. Його розроблено спільно з експертами Міжнародної організації розвитку права (IDLO) та Національним агентством з питань запобігання корупції. Це збалансований інструмент управління конфліктом інтересів, який направлений на зменшення впливу приватних інтересів на діяльність компанії. Він визначає чіткий механізм врегулювання конфлікту інтересів, який може виникати на будь-яких рівнях у ході діяльності компанії.

«Конфлікт інтересів може ненавмисно виникати в ході діяльності компанії. Але історично у великих державних компаніях призначення «своїх» людей на ключові посади було важливою частиною фундаменту корупційної системи. Причому прихованою частиною. Тому без дієвого механізму перевірки та врегулювання конфлікту інтересів побудувати прозору та ефективну модель управління неможливо», – зазначив голова правління АТ «Укрзалізниця» Євген Лященко.

Положення про управління конфліктом інтересів передбачає впровадження таких принципів: 

Обов’язковість інформування працівниками про ситуації, що мають ознаки конфлікту інтересів.

Недопущення виникнення конфлікту інтересів.

Індивідуальний підхід при розгляді та оцінюванні кожного окремого випадку, що має ознаки конфлікту інтересів.

«Розробка та впровадження в Укрзалізниці Положення про управління конфліктом інтересів є важливим кроком у побудові ефективного антикорупційного комплаєнсу, оскільки надає можливість враховувати приватні інтереси працівників та запобігати їх впливу на прийняття рішень під час виконання службових обов’язків. НАЗК вітає таку ініціативу, особливо зважаючи на те, що на працівників юридичних осіб приватного права, якою є Укрзалізниця, не поширюються вимоги ч. 1 ст. 28 ЗУ «Про запобігання корупції» щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів», – сказав Голова НАЗК Віктор Павлущик.

Також він зазначив, що розробка такого документа позитивно вплине на діяльність товариства та відповідає рекомендаціям Національного агентства, наданим під час перевірки організації роботи з питань запобігання та виявлення корупції в АТ «Укрзалізниця» щодо створення системи управління ризиками та оновлення існуючих антикорупційних заходів відповідно до змін внутрішнього та зовнішнього середовища діяльності.

Нагадаємо, що раніше Укрзалізниця затвердила Порядок перевірки кандидатів на посади, вразливі до корупційних ризиків.

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь