Відбулася зустріч голови НААУ, РАУ Лідії Ізовітової з керівником проекту «Судова влада і суспільство в Україні» Центру міжнародного правового співробітництва Естер де Рой


Лютий 17
08:30 2022

У НААУ відбулася зустріч голови НААУ, РАУ Лідії Ізовітової з керівником проекту «Судова влада і суспільство в Україні» Центру міжнародного правового співробітництва (Нідерланди) Естер де Рой. НААУ також представляли заступник Голови НААУ, РАУ Валентин Гвоздій, голова Комітету з міжнародних зв’язків Іван Гречківський, голова Комітету з питань незалежності правосуддя та судової влади Олексій Маловацький.

Темою розмови стали можливі напрямки співпраці НААУ з проектом, присвяченим зростанню довіри суспільства до судів та взаємодії учасників проваджень в інтересах незалежного і справедливого правосуддя.

«Оскільки адвокатура в Конституції віднесена до системи правосуддя, ми уважно спостерігаємо за тим, які проблеми виникають у судовій владі і тривалий час опікуємося цими питаннями», - пояснила Лідія Ізовітова, нагадавши про власний 16-річний досвід роботи у складі Вищої ради юстиції.

За словами Естер де Рой, в останні роки були втілені пілотні проекти в регіонах України, до яких були залучені судді та адвокати, зокрема, в Одеській області. В цьому контексті були обговорені результати цього проекту – «Правила організації ефективного цивільного судочинства» і «Правила організації кримінального судочинства», які свого часу відмовилася підтримувати Рада адвокатів України через наявні ризики для здійснення ефективної адвокатської діяльності відповідно до цих рекомендацій.

«Ми – за те, щоб ми працювали разом і були відповідальними за ті документи, якими ми будемо керуватися. Коли ми аналізували попередній проект, то не зрозуміли, хто був легковажний серед розробників цих документів: судді, які хотіли спростити процесуальні правила на свою користь , чи адвокати, які не побачили ризиків для сторони захисту. З нашого боку, я можу запевнити, що ми не допустимо , щоб наш підсумковий продукт був не на користь незалежного правосуддя», - акцентувала Лідія Ізовітова.

Вона наголосила, що при розробці будь-яких рекомендацій повинна бути врахована готовність сторін проваджень застосувати їх без зловживань на свою користь. «Коли ми говоримо про керівні принципи – це одне, а коли ми говоримо про роботу в практичній площині – це інше. В адвокатурі створені дисциплінарні органи, які можуть розглядати скарги на адвокатів за зловживання правами. Що стосується суддів, то такі органи є, але вони перестали працювати, і на сьогодні з’явилося підґрунтя для безкарного зловживання в процесах з боку суддів», - наголосила Лідія Ізовітова.

В якості прикладу вона навела рішення суду про взяття особи під варту через те, що захисники цієї особи подавали занадто багато відводів, а також згадала інші практичні кейси очевидних порушень.

Зі свого боку, керівник проекту «Судова влада і суспільство в Україні» Центру міжнародного правового співробітництва, яка також є заступницею голови окружного суду Амстердама з питань міжнародного співробітництва та верховенства права, Естер де Рой запропонувала співпрацю з широкого спектра проблематики судової влади в Україні. «Ми маємо спільно виявити потреби і можливості в системі правосуддя, які потребують покращення. У нас є Конвенція про захист прав і основоположних свобод, стаття 6 «Справедливий суд», яка передбачає прав на справедливий судовий розгляд у розумні строки», - сказала керівник проекту.

Зі свого боку, Олексій Маловацький нагадав про досвід співпраці проекту з Вищої радою правосуддя та запропонував, аби напрацювання, які міжнародні експерти наразі планують здійснити спільно з НААУ, втілити на рівні закону і врахувати позицію адвокатури в діалозі із законодавцем.

Нагадаємо, це вже друга зустріч керівництва НААУ з представниками проекту «Судова влада і суспільство в Україні» Центру міжнародного правового співробітництва.

Проект прагне змінити взаємини між судовою владою і суспільством, зосере­джуючись на розбудові суддівського самовряду­вання і розвиткові самоуправління в судовій системі, сприянні підвищенню професійного рівня суддів і працівників апаратів судів.

Діяльність проекту зосереджена на аналізі засадничих цінностей судочинства і основ довіри широкого загалу до су­дової влади, проведенні тренінгів із забезпечення якості та правильного обґрунтування судових рішень, що матиме наслідком належне сприйняття судових рішень громадяна­ми; круглих столів з питань ефективності, своєчасності, прозорості та передба­чуваного перебігу судових слухань; семінари задля розробки рекомен­дацій щодо удосконалення судового процесу, експертні обговорення і обмін знання­ми між суддівськими спільнотами України та Нідерландів.

Детально про проект можна переглянути на сайті Центру

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

Три мільярди гривень залучили Держгеонадра у державний бюджет цього року

Прочитайте повну статтю

Запрацював штаб згуртованих громад

Прочитайте повну статтю

"Співпраця МВС України та Польщі набуває нової форми активності", – Ігор Клименко

Прочитайте повну статтю

Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко виступив на XVIII Українськи...

Прочитайте повну статтю

Олександр Корнієнко зустрівся з делегацією Риксдагу Швеції: обговорено інвестиції та співпрацю...

Прочитайте повну статтю

Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко обговорив з представниками «...

Прочитайте повну статтю

Окупанти третій день поспіль атакують Кривий Ріг: поліцейські продовжують фіксувати наслідки уд...

Прочитайте повну статтю

Виставка SIAT 2024: нові горизонти для українського агробізнесу

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь