ЦВК продовжує вивчати досвід Боснії і Герцеговини щодо проведення повоєнних виборів


Березень 30
12:13 2023

У межах Плану дій Ради Європи для України на 2023 – 2026 роки “Стійкість, відновлення та реконструкція” відбулась вже друга зустріч з представниками Центральної виборчої комісії Боснії і Герцеговини.

Війна у Боснії і Герцеговині закінчилася підписанням мирної угоди в Дейтоні 21 листопада 1995 року, а вже у 1996 році були проведені перші післявоєнні вибори. У 1996 році – загальні, у 1997-му – муніципальні, у 1998-му – знову загальні.

Під час обговорення членкиня ЦВК Боснії і Герцеговини Ірена Хадзіабдіч, яка була залучена, зокрема, і до організації та проведення виборів у 1997 році, розповіла про основні виклики, які постали під час організації перших повоєнних виборів у цій країні.

“Основними викликами стали, зокрема, складнощі добору членів виборчих дільниць, хоча у нас дуже чітко були прописані кваліфікації для них. Окрім того, було дуже важко щось планувати, оскільки виборці могли прийти на будь-яку виборчу дільницю та голосувати. Також зʼявлялося дуже багато інструкцій, які видавались в останню хвилину. Ми отримували інструкції просто на місцях”, – повідомила Ірена Хадзіабдіч.

За словами члена ЦВК Боснії і Герцеговини Владо Рогіча, добір членів виборчих комісій на місцях має здійснюватись за критеріями впізнаваності та довіри до них у суспільстві, високих моральних якостей та відповідної освіти. Намагались добирати держслужбовців, суддів, юристів, викладачів.

Як розповіла Ірена Хадзіабдіч, на перших виборах у Боснії і Герцеговині на кожній з дільниць були присутні міжнародні спостерігачі та представники ОБСЄ. На перші вибори (у 1996 році) були залучені понад 500 міжнародних спостерігачів. До слова, на цих же – перших післявоєнних – виборах була максимальна явка, значно вища, аніж, до прикладу, зараз, – наголосили представники ЦВК Боснії і Герцеговини.

Представників Комісії особливо цікавили такі питання, як, до прикладу, чи були в Боснії і Герцеговині території, на яких навіть після завершення війни не можливо було провести вибори, та які критерії визначення цих територій. Окрім того – питання перевірки доброчесності кандидатів на виборах, добору й навчання членів виборчих комісій, організації тренінгових центрів. Також учасники зустрічі зверталися до теми організації голосування для внутрішньо переміщених осіб та за кордоном. Більше про це йтиметься під час наступної зустрічі.

Пресслужба Секретаріату Комісії

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

Ольга Стефанішина: Дотримання європейських стандартів у сфері юстиції, свободи та безпеки — прі...

Прочитайте повну статтю

Український вогнеборець встановив світовий рекорд на Чемпіонаті світу рятувальників!

Прочитайте повну статтю

Вбиті цивільні та зруйновані будинки: поліція фіксує наслідки чергової атаки рф на Херсонщині

Прочитайте повну статтю

Історія інспекторки Служби освітньої безпеки Юлії Халімон

Прочитайте повну статтю

Донеччина: четверо жителів зазнали поранень внаслідок ворожих ударів росії

Прочитайте повну статтю

Співробітники підрозділів системи МВС проходять тренінг по створенню безбар’єрних просторів

Прочитайте повну статтю

"Від нашої роботи залежать життя людей": Дмитро Соловій з екіпажу "Білий янгол" про щоденний ри...

Прочитайте повну статтю

На усноісторичному клубі обговорили травмочутливі підходи до інтерв’ювання

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь