Сенсація

Делегація Уряду України на чолі з Леонідом Тимченком взяла участь у сесії Комітету ООН з насильницьких зникнень


Вересень 25
12:12 2024

Участь у 27-ій сесії Комітету ООН з насильницьких зникнень взяла делегація Уряду України у складі представників МВС, СБУ та ОГП на чолі із заступником Міністра внутрішніх справ України Леонідом Тимченком 23-24 вересня  у м. Женева, Швейцарська Конфедерація.

Так, глава української делегації поінформував членів Комітету ООН про виконання Україною зобов’язань за Міжнародною конвенцією про захист усіх осіб від насильницьких зникнень, зокрема щодо розшуку осіб, зниклих безвісти за особливих обставин.

Як повідомив Леонід Тимченко, з вересня 2015 року правоохоронними органами України обліковано понад 5 тисяч кримінальних правопорушень, розпочатих за різними статтями закону про кримінальну відповідальність, зокрема за ст. 146-1 (Насильницьке зникнення) та за ст. 438 (Порушення законів та звичаїв війни) Кримінального кодексу України, що безпосередньо пов’язані з насильницькими зникненнями, зокрема, за фактами позбавлення волі понад 14 тисяч цивільних осіб.

Надважливим є те, що Міжнародний кримінальний суд у справі щодо незаконного переміщення та депортації російською стороною українських дітей видав ордер на арешт путіна та  уповноваженої президента рф у справах дітей львової-бєлової.

Окрім цього, органами прокуратури України за результатами досудового розслідування кримінальних проваджень, розпочатих за фактами насильницького зникнення, повідомлено про підозру 275 особам в 137 кримінальних провадженнях у зв’язку із чим, для віддання правосуддю винних за це осіб направлено 119 обвинувальних актів стосовно 241 особи.

Також під час засідання глава української делегації поінформував про роботу Єдиного реєстру осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, який почав функціонувати з квітня 2023 року. 

Водночас росія є учасником Міжнародного пакту про громадянські та політичні права та підтримала Резолюцію Генеральної асамблеї ООН № 47/133 від 18 грудня 1992 року, якою ухвалено консенсусом Декларацію про захист усіх осіб від насильницького зникнення, у яких також закріплена заборона насильницького зникнення, наголосив глава делегації.

Підсумовуючи, Леонід Тимченко наголосив, що запобіжником учиненню насильницьких зникнень в Україні є закінчення війни рф проти України, тому стратегічна мета нашої держави - це всеохоплюючий, справедливий та сталий мир в Україні для безпеки всього світу, якого сподіваємось досягнути через українську ініціативу «Формула миру Президента України Володимира Зеленського».

Департамент комунікації МВС України

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

Модель обов’язкового прямого врегулювання збитків від ДТП спростить урегулювання страхових випа...

Прочитайте повну статтю

Ольга Стефанішина зустрілася з заступником Державного секретаря США з політичних питань Джоном...

Прочитайте повну статтю

Микола Рудик: Державний облік, вибракування та призначення належного користувача доступні для г...

Прочитайте повну статтю

Делегація Уряду України на чолі з Леонідом Тимченком взяла участь у сесії Комітету ООН з насиль...

Прочитайте повну статтю

Герой-рятувальник року Ігор Калашнік: врятував людей і знеструмив будівлю «Епіцентру» після обс...

Прочитайте повну статтю

Ворог продовжує тероризувати Херсонщину – за добу двоє загиблих цивільних, ще 17 – поранено

Прочитайте повну статтю

Харківщина: через ворожі удари - п’ятеро загиблих, 39 поранених

Прочитайте повну статтю

Укрзалізниця та Європейське агентство залізниць підписали меморандум про співпрацю

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь