Інформація щодо забезпечення приміщенням служби дисциплінарних інспекторів


Червень 18
15:05 2024

Вища рада правосуддя вживає всіх заходів щодо забезпечення приміщенням служби дисциплінарних інспекторів для належної організації її роботи, забезпечення гідних та безпечних умов праці, оскільки адміністративна будівля Вищої ради правосуддя, що розташована за адресою: вул. Студентська, буд. 12-А, розрахована на 200 робочих місць, а штатна чисельність секретаріату Вищої ради правосуддя становить 325 одиниць.

Питання забезпечення Вищої ради правосуддя додатковими приміщеннями корисною площею 1500–2500 кв. м  (або окремою будівлею зазначеної чи більшої площі, що територіально наближені до адміністративної будівлі Вищої ради правосуддя за адресою: вул. Студентська, буд. 12-А) нині є вкрай важливим і нагальним, адже відсутність приміщень достатньої площі негативно впливає на якість і своєчасність виконання функцій, покладених на Вищу раду правосуддя.

Про це, зокрема, наголосила Рахункова палата у Звіті, затвердженому рішенням від 26 березня 2019 року № 7-2, й зазначила про порушення Державних санітарних правил і норм роботи в секретаріаті Вищої ради правосуддя, зокрема, через недостатню площу адміністративної будівлі, що розташована за адресою: вул. Студентська,  буд. 12-А.

6 вересня 2023 року Верховна Рада України ухвалила Закон України № 3378-IX «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та деяких законів України щодо зміни статусу та порядку формування служби дисциплінарних інспекторів Вищої ради правосуддя», який набрав чинності 19 жовтня 2023 року.

Згідно зі статтею 291 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» у секретаріаті Вищої ради правосуддя діє служба дисциплінарних інспекторів як самостійний структурний підрозділ, який утворюється для реалізації повноважень Вищої ради правосуддя щодо здійснення дисциплінарного провадження стосовно суддів.

У 2023 році секретаріат Вищої ради правосуддя за власної ініціативи, з урахуванням нагальної потреби у приміщенні для розміщення служби дисциплінарних інспекторів, провів огляд потенційних об’єктів оренди, зокрема двоповерхової нежитлової будівлі, що розташована за адресою: вул. Тарасівська, буд. 15-А.

28 вересня 2023 року Регіональне відділення Фонду державного майна України по місту Києву (орендодавець), Вища рада правосуддя (орендар),  Територіальне управління Служби судової охорони у місті Києві та Київській області (балансоутримувач) уклали договір оренди нерухомого майна (строком на 5 років), що належить до державної власності, зокрема адміністративної будівлі загальною площею 638,6 кв. м, що розташована за адресою: вул. Тарасівська, буд. 15-А (об’єкт оренди).

У зазначеній будівлі заплановано розміщення служби дисциплінарних інспекторів. Водночас реалізація цього завдання потребує відповідних змін у планувальних рішеннях та рішеннях щодо енергозбереження. Йдеться, зокрема, про утеплення будівлі та проєктні зміни в системі опалення.

У 2023 році також унесено зміни до державних будівельних норм щодо захисних споруд цивільного захисту.

Станом на сьогодні у зв’язку з воєнними діями в Україні будівля, що розташована за адресою: вул. Тарасівська, буд. 15-А, потребує додаткових досліджень також через вплив зовнішніх факторів (на початок 2024 року стан цієї будівлі значно погіршився).

На замовлення Служби судової охорони у місті Києві та Київській області ТОВ «МЕПАЛ ПРОЕКТ» розробило кошторис ремонтних робіт та проєктно-кошторисну документацію на капітальний ремонт будівлі, що розташована за адресою: вул. Тарасівська, буд. 15-А, але з урахуванням цін 2021 року. З огляду на це виникла потреба в розробленні нової проєктно-кошторисної документації на капітальний ремонт цієї будівлі.

Ураховуючи експертний звіт ДП «Укрдержбудекспертиза» та зведений кошторисний розрахунок вартості капітального ремонту будівлі, що розташована за адресою: вул. Тарасівська, буд. 15-А (з коригуванням ТОВ «МЕПАЛ ПРОЕКТ» прогнозованої вартості робіт станом на 2025 рік), орієнтовна вартість виготовлення проєктно-кошторисної документації на капітальний ремонт будівлі, що розташована за адресою: вул. Тарасівська, буд. 15-А, та її капітальний ремонт становить 36 132,3 тис. гривень.

Міністерством фінансів України відповідно до листа від 22 квітня 2024 року № 04110-08-6/13078 доведені інструкції з підготовки пропозицій до Бюджетної декларації на 2025–2027 роки і орієнтовні граничні показники видатків державного бюджету та надання кредитів з державного бюджету на 2025–2027 роки (далі – орієнтовні граничні показники).

Відповідно до орієнтовних граничних показників не забезпечено потребу в капітальних видатках.

Отже, на сьогодні існує потреба у збільшенні на 2025 рік граничних обсягів видатків загального фонду державного бюджету, необхідних для реалізації бюджетної програми «Забезпечення засад функціонування незалежної судової влади» на 36 132,3 тис. грн для капітального ремонту приміщення.

Вища рада правосуддя під час підготовки Бюджетної пропозиції за програмою «Забезпечення засад функціонування незалежної судової влади» на 2025–2027 роки включила в додаткову потребу кошти для капітального ремонту зазначеної будівлі.

У разі виділення у 2025 році Вищій раді правосуддя з Державного бюджету України зазначених коштів капітальний ремонт, за попередніми розрахунками, разом із розробленням проєктної документації та її погодженням триватиме до листопада –грудня 2025 року.

Вища рада правосуддя неодноразово зверталася до Кабінету Міністрів України (листи від 8 квітня 2024 року № 13151/0/9-24, від 13 травня 2024 року № 16633/0/9-24) щодо потреби в додаткових приміщеннях для розміщення працівників секретаріату Вищої ради правосуддя, однак це питання не вирішено.

Вища рада правосуддя також звернулася до Першого віце-прем’єр-міністра України – Міністра економіки України Юлії Свириденко (лист від 13 травня 2024 року № 16635/0/9-24), яка надала доручення Фонду державного майна України стосовно вирішення питання забезпечення Вищої ради правосуддя приміщеннями необхідної площі для належної організації роботи служби дисциплінарних інспекторів.

У зверненні Вища рада правосуддя, зокрема, наголосила, що питання створення та функціонування служби дисциплінарних інспекторів передбачені в Плані для «Ukraine Facility» на період 2024–2027 роки та інших міжнародних зобов’язаннях України в контексті євроінтеграції, а саме в частині подальшої реалізації та посилення судової реформи, що передбачають забезпечення ефективної та незалежної роботи Вищої ради правосуддя. Вища рада правосуддя також підкреслила, що повноцінний запуск служби дисциплінарних інспекторів дасть змогу вдосконалити систему дисциплінарної відповідальності суддів, забезпечить сталість та відкритість дисциплінарної практики щодо суддів.

Своєю чергою Регіональне відділення Фонду державного майна України по місту Києву (лист від 16 травня 2024 року № 30-04/2713) та Фонд державного майна України (лист від 21 травня 2024 року № 10-46-13731), на виконання доручення Першого віце-прем’єр-міністра України – Міністра економіки України, поінформували Вищу раду правосуддя про те, що вільні будівлі чи приміщення, які відповідали б критеріям та можуть бути передані Вищій раді правосуддя в оренду, – відсутні.

Вища рада правосуддя продовжує вживати всіх можливих заходів щодо розв’язання цього питання, зокрема веде перемовини з керівництвом Програми USAID «Справедливість для всіх» щодо фінансування вартості виготовлення проєктно-кошторисної документації на капітальний ремонт будівлі, що розташована за адресою: вул. Тарасівська, буд. 15-А, та проведення її капітального ремонту.

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

Ольга Стефанішина: Дотримання європейських стандартів у сфері юстиції, свободи та безпеки — прі...

Прочитайте повну статтю

Український вогнеборець встановив світовий рекорд на Чемпіонаті світу рятувальників!

Прочитайте повну статтю

Вбиті цивільні та зруйновані будинки: поліція фіксує наслідки чергової атаки рф на Херсонщині

Прочитайте повну статтю

Історія інспекторки Служби освітньої безпеки Юлії Халімон

Прочитайте повну статтю

Донеччина: четверо жителів зазнали поранень внаслідок ворожих ударів росії

Прочитайте повну статтю

Співробітники підрозділів системи МВС проходять тренінг по створенню безбар’єрних просторів

Прочитайте повну статтю

"Від нашої роботи залежать життя людей": Дмитро Соловій з екіпажу "Білий янгол" про щоденний ри...

Прочитайте повну статтю

На усноісторичному клубі обговорили травмочутливі підходи до інтерв’ювання

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь