Майже 8 тисяч бджолосімей обстежили спеціалісти ветеринарної медицини Кропивницького району


Березень 15
18:12 2023

Збереження здоров’я бджіл є однією з важливих умов високої продуктивності пасік. Найбільш ефективний спосіб підвищення продуктивності бджільництва – профілактика заразних і незаразних хвороб бджіл. З метою зменшення ризиків поширення інвазійних хвороб бджіл, спеціалісти Кропивницької районної державної лікарні ветеринарної медицини з початку поточного року обстежили 7 768 бджолосімей та відібрали 813 проб на здійснення лабораторних досліджень для подальшого заповнення ветеринарно-санітарного паспорта на пасіку.

Така процедура дозволяє здійснювати контроль епізоотичної ситуації щодо хвороб бджіл. Проходження клінічних оглядів та лабораторних досліджень проводиться щорічно для стаціонарних пасік, а при кочівлі – перед кожною відправкою. Ветеринарне обслуговування бджільництва здійснюється спеціалістами ветеринарної медицини або під їх контролем пасічниками.

Відповідно до вимоги ст.13 Закону України «Про бджільництво» з метою обліку пасік та здійснення лікувально-профілактичних заходів на кожну пасіку видається ветеринарно-санітарний паспорт. Так протягом 2023 року у Кропивницькому районі видали 52 паспорти на пасіки, а за минулий рік - 714 паспортів.

Зазначимо, що найбільш шкодочинні паразитарні хвороби бджіл – це варооз та ноземоз, що поширені на всіх пасіках без винятку. Прояв захворювань обумовлюється ступенем ураження бджіл кліщем варроа та мікроспорідіями. Сім’ї з високим ступенем враження бджіл кліщем варроа (більше 10%) злітають восени або гинуть протягом зими. Всі інші інфекційні захворювання (окрім американського гнильцю) зазвичай не носять масового характеру і легко лікуються таким загальнодоступним методом, як створення безрозплідного періоду на час виведення матки.

Заходи з профілактики та лікування хвороб бджіл, що є обов’язковими на пасіці, повинні проводитись протягом активного пасічницького сезону. Обробку бджіл противарроатозними препаратами проводять у ранньовесняний період (а за необхідності і в зимовий) до появи розплоду.

Щоб звести до мінімуму ймовірність виникнення бджолиних захворювань, потрібно:

У разі виявлення інвазійних хвороб необхідно проводити обробку бджіл згідно з «Інструкцією щодо попередження та ліквідації хвороб бджіл» та повідомити Головне управління Держпродспоживслужби в своїй області.

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

Ольга Стефанішина: Дотримання європейських стандартів у сфері юстиції, свободи та безпеки — прі...

Прочитайте повну статтю

Український вогнеборець встановив світовий рекорд на Чемпіонаті світу рятувальників!

Прочитайте повну статтю

Вбиті цивільні та зруйновані будинки: поліція фіксує наслідки чергової атаки рф на Херсонщині

Прочитайте повну статтю

Історія інспекторки Служби освітньої безпеки Юлії Халімон

Прочитайте повну статтю

Донеччина: четверо жителів зазнали поранень внаслідок ворожих ударів росії

Прочитайте повну статтю

Співробітники підрозділів системи МВС проходять тренінг по створенню безбар’єрних просторів

Прочитайте повну статтю

"Від нашої роботи залежать життя людей": Дмитро Соловій з екіпажу "Білий янгол" про щоденний ри...

Прочитайте повну статтю

На усноісторичному клубі обговорили травмочутливі підходи до інтерв’ювання

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь