Сенсація

«ДБР стрімко утверджується як ефективний правоохоронний орган», – Олексій Сухачов


Грудень 09
17:06 2021

«Державне бюро розслідувань стрімко утверджується як ефективний правоохоронний орган та нарощує свої потужності", – заявив виконувач обов’язків Директора ДБР Олексій Сухачов, представляючи звіт Бюро на слуханнях у Комітеті Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності.

«За цим результатом стоїть щоденна командна робота професійних та рішучих людей. Наша команда вже укомплектована на 92 відсотки, тривають конкурси на зайняття вакантних посад», – наголосив він.

Олексій Сухачов розповів депутатам про основні досягнення Державного бюро розслідувань за поточний рік. При цьому він зауважив, що початок повноцінної роботи слідчих та оперативних підрозділів у кожному обласному центрі країни дав змогу Державному бюро розслідувань запровадити системну та комплексну роботу із захисту життєво важливих інтересів громадян, суспільства і держави.

Протидія катуванням, вчиненим працівниками правоохоронних органів

У ДБР визначено підрозділи, які спеціалізуються виключно на розслідуванні вказаної категорії правопорушень. До них увійшли найбільш досвідчені слідчі.

У результаті їхньої діяльності кількість направлених до суду обвинувальних актів за 11 місяців поточного року вже перевищила показник всього минулого року і становить 103 провадження щодо 149 осіб (у 2020 році – 83 обвинувальні акти щодо 133 осіб).

«Справи Майдану»

За останній рік слідчі «Управління справ Майдану» досягли значних успіхів у розслідувані злочинів стосовно учасників акцій протесту.

За 11 місяців цього року було повідомлено 54 підозри та направлено до суду 32 обвинувальні акти стосовно 46 осіб.

Після передачі «справ Майдану» до ДБР динаміка та результати розслідувань збільшилися практично втричі.

Протидія корупції

Лише за 11 місяців поточного року ДБР повідомило про підозру 2 заступникам міністра, 6 посадовцям категорії «А», 5 народним депутатам, 33 співробітникам СБУ, 21 прокурору, 8 суддям.

До суду направлено понад 3 тис. обвинувальних актів стосовно 3,7 тис. осіб.

Екологічна сфера

За результатами досудового розслідування кримінальних правопорушень проти довкілля у 2021 році повідомлено про підозру 185 особам, направлено до суду 96 обвинувальних актів стосовно 188 осіб. Розмір встановлених збитків тільки у направлених до суду кримінальних провадженнях становить понад 238 млн гривень.

Майже 67 відсотків цих злочинів скоєні працівниками Державної лісової охорони.

Після аналітичного дослідження у ДБР розроблено пропозиції щодо усунення причин і умов, що сприяють вчиненню правопорушень у лісогосподарській галузі, які направлено до Уряду.

Протидія контрабанді

Викрито 266 фактів незаконного переміщення товарів через державний кордон та повідомлено про підозру 114 особам, серед яких 66 митників та 27 прикордонників.

До суду направлено 102 обвинувальні акти, загальна сума збитків за якими становить понад 167 млн гривень.

Найбільше незаконне переміщення товарів відбувається на так званих стратегічних митницях – Київській, Одеській, Львівській, Волинській, Чернівецькій та Закарпатській.

У ДБР запроваджено комплекс превентивних заходів, які передбачають моніторинг ризикових оформлень та оперативне реагування спільно з підрозділами Державної митної служби України.

Вказані заходи позитивно вплинули на динаміку надходжень коштів до державного бюджету.

Крім того, виявлено та припинено схеми обходу контрабандистами санкцій РНБО України та перерозподілу контрабандних потоків. Відповідні інформаційно-аналітичні матеріали направлено до Офісу Президента України, Прем’єр-міністра України, РНБО України, Національного банку України та інших органів влади.

Розслідування кримінальних правопорушень у військовій сфері

Розмір встановлених збитків у вже направлених до суду кримінальних провадженнях становить понад 100 млн гривень.

Ця сума буде набагато більшою, оскільки до кінця року ДБР планує направити до суду ще ряд кримінальних проваджень щодо військових злочинів, серед яких постачання Збройним Силам України неякісної техніки, із встановленими збитками державі у розмірі 444 млн гривень.

Зловживання службовим становищем чиновників

У липні цього року в системі Державного бюро розслідувань створено підрозділ та налагоджено співпрацю зі Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою та Національним агентством з питань запобігання корупції, яка вже дає практичні результати щодо викорінення цього ганебного явища.

Так, за матеріалами та за сприяння Державного бюро розслідувань прокурорами Спеціалізованої антикорупційної прокуратури подано позов стосовно одного з народних депутатів України про визнання набутих ним активів необґрунтованими у розмірі 2,7 млн. гривень та стягнення їх у дохід держави.

Питання встановлення економічних збитків та їх відшкодування

За 11 місяців поточного року сума відшкодованих збитків вже перевищує цей показник за минулий рік у 2,6 раза (у 2020 році - 13 млн 194 тис. гривень, 11 місяців 2021 року - 35 млн 171 тис. гривень).

Це стосується й арештованого майна у направлених до суду кримінальних провадженнях, де показник цього року перевищує показник за минулий рік у 4 рази.

У співпраці з Національним агентством з розшуку та менеджменту активів (АРМА) передано до його управління рухоме та нерухоме майно рекордною вартістю – майже 1 млрд 800 млн гривень.

«ДБР продовжить нарощувати темпи у боротьбі з кримінальними правопорушеннями, віднесеними до його компетенції, і ми сподіваємось на плідну співпрацю з парламентом», – наголосив Олексій Сухачов.

В.о. Директора подякував Комітету за підтримку законодавчих ініціатив щодо удосконалення правових засад діяльності Державного бюро розслідувань.

«Переконаний, що ухвалення розроблених з Вами законодавчих змін позитивно вплине на інституційне становлення ДБР та сприятиме підвищенню ефективності виконання покладених на нього завдань на користь народу України», – додав він.

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

Ворожа примусова паспортизація на ТОТ — один із доказів порушення прав людини

Прочитайте повну статтю

Які зміни чекають на водіїв через новий закон про автоцивілку?

Прочитайте повну статтю

Як зареєструвати народження дитини: що потрібно знати батькам

Прочитайте повну статтю

Чергова нічна атака ворога на столичний регіон

Прочитайте повну статтю

Наслідки чегових обстрілів на Сумщині - 9 людей поранено

Прочитайте повну статтю

Двоє людей загинули та троє отримали поранення внаслідок ударів росії по Донеччині

Прочитайте повну статтю

«Якщо навіть ніхто в тебе не вірить – завжди йди вперед»: історія найтитулованішої української...

Прочитайте повну статтю

Завершився чемпіонат України зі спортивної ловлі риби фідером: тріумфували запорізькі спортсмен...

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь