Сенсація

Іванна Климпуш-Цинцадзе зустрілася із парламентською делегацією Швеції


Жовтень 21
12:04 2024

Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС Іванна Климпуш-Цинцадзе зустрілася із Заступницею Голови Комітету Риксдагу Швеції з питань ЄС Матільдою Ернкранс та із Заступницею Голови Комітету Риксдагу Швеції у закордонних справах Азрою Муранович.

Іванна Климпуш-Цинцадзе подякувала Швеції за тривалу і надійну підтримку України. Вона відзначила не лише важливість цієї допомоги, а й принциповсіть Швеції у дотриманні фундаментальних цінностей європейської спільноти та Копенгагентських критеріїв. 

Заступниця Голови Комітету Риксдагу Швеції з питань ЄС Матільда Ернкранс також подякувала голові Комітету з питань інтеграції України до ЄС за спільну роботу. «Ми раді бути тут, щоб висловити нашу підтримку і солідарність з Україною, а також для того, щоб підкреслити важливість того, що ви робите», — сказала Матільда Ернкранс.

Під час зустрічі обговорили багато питань, пов’язаних із викликами, з якими стикається Україна через війну. Йшлося і про роботу парламенту в умовах війни, і про підзвітність уряду, і про спільнодію на шляху європейської інтеграції. 

Іванна Климпуш-Цинцадзе зазначила, що демократія в умовах воєнного стану, безумовно, зазнає викликів більших, ніж в часи миру. Це, зокрема, позначається і на свободі слова, і на висвітленні роботи державних органів. Приміром, трансляції роботи Верховної Ради відбуваються з міркувань безпеки, звісно, постфактум. Але ефірний час цих записів — це пізня ніч, коли громадськість не має змоги стежити за роботою парламенту. Голова Комітету нагадала про телевізійний онлайн марафон, в якому не присутні опозиційні канали. Більше того — їх вилучили із цифрового мовлення. Тому, за її словами,  важливо не перетинати межу обмежень і не скотитися в політичну цензуру. Вона додала, що після більш, як дворічної перерви, вдалося відновити «Години запитань Уряду в Парламенті». «Тепер представники Уряду приходять щоп'ятниці на пленарному тижні до Парламенту, щоби провести цей діалог, це спілкування. Я вважаю цю практику позитивною з точки зору парламентського нагляду та контролю», — сказала голова Комітету.

Вона вважає, що увага європейських партнерів до внутрішніх процесів в Україні, зокрема, звіти Єврокомісії про стан виконання Україною умов на шляху перемовин з ЄС є тим інструментом, який допоможе зберегти прозорість і працювати разом з урядом та громадянським суспільством, щоби гарантувати належне виконання завдань на шляху до ЄС. «Ми очікуємо невдовзі отримати проміжний звіт про те, як ми виконуємо свою роботу у процесі євроінтеграції. Сподіваюся, це дасть нам змогу звернути увагу на ті місця, які потребують доопрацювання», — сказала голова Комітету. 

Іванна Климпуш-Цинцадзе також звернулася з проханням до шведських колегинь, які є представницями соціал-демократичної партії, працювати з членами цих партій в інших державах, щоби залучати додаткову підтримку Україні. В Україні, за її словами, цей напрямок роботи недопрацьований, оскільки соціал-демократичної партії - партнера європейських сил в Україні немає. Відтак, на міжпартійному рівні цю роботу ніхто не проводить. «А ця комунікація і робота є дуже важливою, щоби всередині цієї партійної сім'ї українське питання було високо на порядку денному, і Україна продовжували отримувати допомогу», — підсумувала голова Комітету.

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь