Сенсація

Сергій Нагорняк: Україна послідовно рухається в напрямку децентралізації генерації електричної енергії


Жовтень 21
12:04 2024

Україна рухається до децентралізованої генерації електроенергії, про що говорить і Президент Володимир Зеленський, і уряд. Водночас державі потрібні великі стратегічні енергооб’єкти, як, наприклад, атомні електростанції, —  наголосив народний депутат, член парламентського Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Сергій Нагорняк.

«росія знищує наші великі енергооб’єкти – теплоелектростанції чи гідроелектростанції, — тому нам потрібна децентралізація генерації, тобто багато дрібних об’єктів. У цьому напрямку вже є перші результати: «Укренерго» провели нещодавно два аукціони, на яких уклали договори з приватними компаніями. Більшість із них – українські. Вони зобов’язалися упродовж наступних 12 місяців збудувати нову генерацію або встановити промислові накопичувачі, якими ми зможемо балансувати енергосистему в ранкові та вечірні піки», — зазначив політик.

Також він додав, що в Україні реалізується багато різних менших проєктів, в основі яких комплексні рішення.

«Зараз нові сонячні електростанції є гібридними: встановлюються накопичувачі, які упродовж дня накопичують електроенергію, а у вечірні години виробник може сам її споживати й продавати надлишок у мережу. Ще один приклад – завдяки Світовому банку встановлюють сонячні електростанції на лікарнях-«первинках». Уже у 60 таких медичних закладів є панелі та накопичувачі, а скоро буде обладнано 120 таких об’єктів», — повідомив народний депутат.

На його думку, за такими проєктами майбутнє. Особливо це актуально для комунальних підприємств. Однак попри розвиток децентралізованої генерації Україні потрібні й великі стратегічні енергооб’єкти. Передовсім ідеться про нові блоки атомних електростанцій – Хмельницької та Рівненської.

«Базова генерація у нас є. Фактично шість із десяти лампочок у наших будинках зараз світяться завдяки «Енергоатому». І тому не треба забувати про будівництво великих стратегічних об’єктів, які нам стануть у пригоді зокрема й під час повоєнної відбудови», — підкреслив Сергій Нагорняк.

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь