«Вітчизняна судова система працює у критичних умовах через значний дефіцит суддівських кадрів», – Григорій Усик


Вересень 25
12:06 2024

23 вересня 2024 року відбувся круглий стіл на тему «Привабливість суддівської кар’єри: європейський та український виміри», який організувала Вища рада правосуддя спільно із Проєктом ЄС «Право-Justice».

Голова Вищої ради правосуддя Григорій Усик у вступному слові зазначив:

«Питання, пов’язані з підвищенням привабливості суддівської кар’єри, актуальні як для судової системи України, так і для розвинених демократичних європейських держав. Однак саме для України за попередні п’ять – сім років проблема дефіциту суддівських кадрів стала надзвичайно гострою. Вітчизняна судова система працює у критичних умовах через значний дефіцит кадрів. Особливо складна ситуація в апеляційних судах, у яких вакантними є понад 52 % суддівських посад».

Очільник ВРП звернув увагу, що судді працюють в умовах надмірного навантаження, у ситуації постійного стресу, щодня наражають себе на небезпеку через ракетні удари і обстріли артилерією. У таких умовах частина суддів не витримує напруження і звільняється у відставку.

«Тенденція досить тривожна. Втрачаємо найбільш досвідчених і професійно підготовлених суддів віком 45–50 років, перспектива заміни яких  найближчим часом є досить примарною. Протягом січня – серпня 2024 року Вища рада правосуддя ухвалила рішення про звільнення 186 суддів, з яких у відставку і за власним бажанням звільнено 162 судді, упродовж минулого (2023) – 325 суддів. За січень – серпень цього року Вища рада правосуддя ухвалила рішення про внесення Президентові України подання про призначення до місцевих судів 399 суддів. Президент видав укази про призначення 329 суддів. Отже, кількість звільнених суддів переважає кількість призначених», – роз’яснив Григорій Усик.

Голова ВРП звернув увагу, що наразі дуже низький рівень участі кандидатів у конкурсі на посади суддів. Наприклад, якщо раніше на зайняття однієї посади судді в апеляційних судах претендували 9–10 осіб, то на сьогодні дуже мало – 3–4 кандидати. Водночас виникає питання, чи готові ці юристи до надзвичайно інтенсивної роботи, яка, крім того, є публічною, що накладає додаткові обмеження на суддю.

Григорій Усик висловив думку, що основною причиною виникнення дефіциту суддівських кадрів є тривала відсутність Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, яка не працювала понад три роки. До поглиблення проблем у судовій системі, зокрема щодо заповнення суддівських посад, призвели також воєнні дії.

Серед причин, які впливають на зниження привабливості суддівської професії, є, зокрема, перманентність судової реформи, що створює  невизначеність і не дає можливості спрогнозувати майбутнє для суддів і кандидатів на посаду судді.

Ще однією проблемою є тривалість і складність конкурсних процедур на посади суддів. Наприклад, наразі на посади суддів призначаються кандидати, які звернулися із заявами про участь в конкурсі у 2017 році.

Викликом є також умови, у яких працюють судді: надмірне навантаження, непристосовані приміщення, зокрема дефіцит залів судових засідань, у зв’язку із чим судді складно організувати належний розгляд судових справ.

Крім цього, судді перебувають під постійним контролем з боку антикорупційних органів і громадськості.

Як зазначив Григорій Усик, усе це призводить до того, що найбільш фахові юристи обирають більш привабливі умови роботи у приватних компаніях або інших державних структурах.

На завершення Голова ВРП нагадав, що у червні 2023 року Вища рада правосуддя отримала статус спостерігача Європейської мережі рад правосуддя. Члени Вищої ради правосуддя беруть участь у засіданнях Генеральної асамблеї Європейської мережі рад правосуддя. Така співпраця дає унікальну можливість встановити прямі контакти із представниками більш ніж 20 рад правосуддя країн Європейського Союзу та країн-кандидатів на вступ до ЄС, обмінюватися досвідом, обговорювати шляхи подолання проблем, які виникають у судових системах.

Під час роботи круглого столу учасники обговорили, з-поміж іншого, Звіт групи тематичного діалогу Європейської мережі рад правосуддя за 2023–2024 роки щодо привабливості суддівської кар’єри.

У круглому столі взяли участь представники Представництва Європейського Союзу в Україні, Верховного Суду, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Ради суддів України, Державної судової адміністрації України, Верховної Ради України, Європейської мережі рад правосуддя, Громадської ради доброчесності, Національної школи суддів України, експерти Проєкту ЄС «Право-Justice».

Від Вищої ради правосуддя у заході взяли участь заступник Голови ВРП Дмитро Лук’янов, члени ВРП Олександр Сасевич, Інна Плахтій, Сергій Бурлаков, Олег Кандзюба, Олена Ковбій, Олексій Мельник, Ольга Попікова, Віталій Саліхов.

Відеозапис

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

Модель обов’язкового прямого врегулювання збитків від ДТП спростить урегулювання страхових випа...

Прочитайте повну статтю

Ольга Стефанішина зустрілася з заступником Державного секретаря США з політичних питань Джоном...

Прочитайте повну статтю

Микола Рудик: Державний облік, вибракування та призначення належного користувача доступні для г...

Прочитайте повну статтю

Делегація Уряду України на чолі з Леонідом Тимченком взяла участь у сесії Комітету ООН з насиль...

Прочитайте повну статтю

Герой-рятувальник року Ігор Калашнік: врятував людей і знеструмив будівлю «Епіцентру» після обс...

Прочитайте повну статтю

Ворог продовжує тероризувати Херсонщину – за добу двоє загиблих цивільних, ще 17 – поранено

Прочитайте повну статтю

Харківщина: через ворожі удари - п’ятеро загиблих, 39 поранених

Прочитайте повну статтю

Укрзалізниця та Європейське агентство залізниць підписали меморандум про співпрацю

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь