Зміна порядку виконання мирової угоди: що варто врахувати


Вересень 24
21:03 2024

Припинення судового спору мировою угодою із закриттям провадження у справі не дає сторонам можливості у подальшому змінювати в судовому порядку цю угоду. І така практика не відповідає інтересам сторін.

Виправити це покликаний проект Закону №11500 від 19.08.2024 «Про внесення змін до статті 193 Господарського процесуального кодексу України щодо правонаступництва під час виконання мирової угоди».

Документом пропонується уточнити правила виконання мирової угоди на випадок вибуття однієї із сторін.

У цьому разі, на думку авторів ініціативи, суд має замінити таку сторону її правонаступником за заявою заінтересованої сторони до якої додається укладений сторонами договір до затвердженої судом мирової угоди. На підставі заяви буде виноситися ухвала про внесення змін до раніше затвердженої мирової угоди.

У Комітеті Національної асоціації адвокатів України з питань господарського права та процесу вважають запровадження таких змін доцільним, проте вони потребують уточнення.

По-перше, необхідно визначити форму (проста письмова, нотаріальна) угоди про заміну сторони у мировій угоді. Якщо угода, затверджена судом, передбачає вирішення питання переходу титулу на нерухоме майно або інші питання, що потребують нотаріальної форми правочину, доцільною вбачається нотаріальна форма угоди про заміну сторони, що вибуває із затвердженої судом мирової угоди, її правонаступником. 

По-друге, розгляд питання про заміну вибулої сторони мирової угоди її правонаступником має розглядається у судовому засіданні за обовʼязкової участі сторони, яка вибуває з мирової угоди і яка може підтвердити факт і зміст такої угоди про заміну. Отже, постає питання захисту інтересів сторони затвердженої судом мирової угоди, яка з неї вибуває, шляхом попередження можливого підроблення або спотворення змісту угоди про заміну такої сторони.

У звʼязку із цим необхідна або обовʼязкова участь сторони, яка вибуває, у судовому засіданні про заміну сторони мирової угоди її правонаступником або обовʼязкова нотаріальна форма угоди про заміну сторони.

По-третє, доцільно додатково вирішити питання строків розгляду судом заяви про заміну сторони мирової угоди її правонаступником, визначити ініціатора (сторона, яка вибуває, або її правонаступник) подання такої заяви а також правові наслідки постановлення судом ухвали про заміну сторони та інші процесуальні питання за аналогією із заміною сторони виконавчого провадження.

Ці зауваження і пропозиції направлені Комітету Верховної з питань правової політики для врахування під час доопрацювання законопроекту.

Аби першим отримувати новини адвокатури, підпишіться на канал Національної асоціації адвокатів України у Telegram.

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

Меліоративні заходи водогосподарських організацій Держрибагентства

Прочитайте повну статтю

Українські водойми отримали шанс відновити популяції риб завдяки систематичному зарибленню

Прочитайте повну статтю

Бета-тест програми Нацкешбек триває: українцям уже нараховано 23,6 млн грн

Прочитайте повну статтю

Зміна порядку виконання мирової угоди: що варто врахувати

Прочитайте повну статтю

Слідчі Нацполіції оголосили про підозру у колабораціонізмі трьом високопосадовцям "лнр"

Прочитайте повну статтю

АРМА оголосило конкурс на пошук оцінювача та управителя 17 799 вагонів

Прочитайте повну статтю

«Україно-Польська Парламентська асамблея закликала міжнародних партнерів зняти всі обмеження на...

Прочитайте повну статтю

Понад мільярд гривень запропонували учасники е-торгів за п’ять нафтогазових лотів

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь