Сенсація

Фахівці Фонду відповіли на питання бухгалтерів і роботодавців щодо роботи з е-лікарняними


Листопад 19
17:10 2021

Як подати заяву-розрахунок, якщо в ПІБ працівника ве-лікарняному є помилка, за якими даними визначати страховий стаж, якоплачувати лікарняні по догляду за дитиною тривалістю понад 14 днів і чи можнапродовжити е-лікарняний паперовим?

Ці та інші питання обговорили на консультаційній нараді,проведеній Федерацією роботодавців України для бухгалтерів і фінансовихдиректорів підприємств. Від Фонду соціального страхування України участь узаході взяли заступниця директора виконавчої дирекції Фонду Владислава Хижняк,начальниця управління страхових виплат і матеріального забезпечення СвітланаЗарубіна, заступниця начальника управління – начальниця відділу медичноїекспертизи Марина Біляєва, а також заступник начальника відділу матеріального забезпеченняАртур Чередник.

Щодо визначеннястрахового стажу для розрахунку суми допомоги за лікарняним

Допомога по тимчасовій втраті працездатності покликанакомпенсувати працівнику втрачений за час лікування заробіток. Її розмір залежитьвід середньоденного доходу і тривалості страхового стажу – сума допомоги складевід 50% середньої зарплати (якщо стаж до 3-х років) і до 100% (якщо стаж понад8 років).

Для визначення страхового стажу, якщо застрахована особапрацює на одному підприємстві менше 8 років, можуть використовуватись таківідомості:

– додаток 4 «Форма ОК-5»;

– додаток 5 «Форма ОК-7»;

– додаток 9 «Дані про трудовий та страховий стаж»;

– трудова книжка.

Якщо працівник почав трудову діяльність у 2016 році тапізніше, достатньо врахувати дані з додатку 9. Це пов’язано з тим, що з01.01.2016 для платників єдиного внеску було запроваджено однакову ставкуєдиного внеску в розмірі 22%. Тож, починаючи з цієї дати, страховий стаж застрахуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та за пенсійнимстрахуванням співпадають.

Однак до цього періоду страхові стажі можуть мативідмінності, тож використовувати дані з додатку 9 потрібно з обережністю,наголошує начальниця управління страхових виплат і матеріального забезпечення ВДФССУ Світлана Зарубіна. Період страхового стажу з 01.01.2011 по 01.01.2016необхідно обчислювати з використанням довідок «Форма ОК-5» або «Форма ОК-7», атакож даних про трудову діяльність, зазначених у трудовій книжці. А періодстрахового стажу до 2011 року – на підставі трудової книжки.

Водночас, завдяки роботі Пенсійного фонду по цифровізації трудових книжок, після її завершеннявизначення страхового стажу суттєво спроститься.

Як діяти, якщо наявніневідповідності ПІБ у реєстрі застрахованих осіб та е-лікарняному?

Інформація щодо пацієнта завантажується з реєструпацієнтів у медичний висновок автоматично і співпадає з даними, зазначеними удекларації із сімейним лікарем. Тож ідентифікаційні дані застрахованої особи ве-лікарняному будуть тотожні саме даним, зазначеним у реєстрі пацієнтів. Однак,якщо ці дані не співпадуть із даними у реєстрізастрахованих осіб – е-лікарняний може не створитись, або створитись ізпомилкою в ПІБ. Саме тому працівникам важливо завчасно перевірити правильністьвнесення інформації і оперативно повідомляти лікаря іроботодавця про всі зміни.

Однак, якщо помилка все ж сталася, і е-лікарняний міститьнесуттєві відмінності у написанні ПІБ із даними у реєстрі застрахованих осіб(наприклад, Наталя і Наталія, пропущенні букви тощо), роботодавці можуть податизаяву-розрахунок попри неточності.

Раніше подібні невідповідності при прийнятті Фондомзаяв-розрахунків автоматично підсвічувались як помилки, тож у окремих випадкахзаява могла бути відхилена. Однак, аналізуючи зворотній зв’язок відстрахувальників, Фонд соціального страхування України вже внісзміни до програмних засобів, аби незначні неточності не приводили доуповільнення виплати допомог від Фонду.

Як нараховуватидопомоги за е-лікарняними по догляду за дитиною тривалістю понад 14 днів?

Надання допомоги з тимчасової непрацездатності по доглядуза хворою дитиною віком до 14 років здійснюється за весь період, протягом якогодитина за висновком лікаря потребує догляду, але не більше 14 календарних днів.А в разі стаціонарного лікування – за весь час перебування застрахованої особив стаціонарі разом із хворою дитиною. Цей вид допомоги фінансується за коштиФонду соціального страхування України з першого дня.

Однак наявні окремі випадки, коли е-лікарняний з цієїпричини непрацездатності створюється на тривалість понад 14 календарних днівпопри амбулаторне лікування. У таких випадках комісія з соціального страхуванняпідприємства при розгляді е-лікарняного має звернути увагу на заклад, лікаремякого було створено медичний висновок – є він амбулаторно-поліклінічним, чизабезпечує стаціонарне лікування. Якщо в комісії достатньо інформації длявстановлення, що лікування дитини здійснювалось в амбулаторних умовах, вонаможе відмовити в призначенні матеріального забезпечення за період понад 14календарних днів. Якщо такої інформації недостатньо, для коректного призначеннядопомоги необхідно звернутись до відділення Фонду соціального страхуванняУкраїни для здійснення перевірки правильності оформлення медичного висновку.

Зверніть увагу, відповідно до діючого порядку, медичнийвисновок за категорією «Догляд за хворою дитиною» в амбулаторних умовах можестворюватись на максимальний термін 14 календарних днів в межах одногострахового випадку. У разі продовження потреби догляду за хворою дитиною при їїамбулаторному лікуванні понад 14 днів, нормативно-правовими актами передбаченовидачу лікарем довідки за формою № 095-2/о про тимчасове звільнення відроботи по догляду за хворою дитиною.

Чи може лікар відкритие-лікарняний без особистого огляду пацієнта?

На початку пандемії було запроваджено можливістьвідкриття лікарем листка непрацездатності на підставі телефонної розмови ізпацієнтом. Однак після чисельних повідомлень про зловживання із боку пацієнтів,така норма була скасована. Тож наразі лікар має провести особистий оглядпацієнта для створення йому медичного висновку, за яким автоматично сформуєтьсяелектронний лікарняний.

Враховуючи наведені бухгалтерами під час консультаційноїнаради випадки, наявні ситуації, коли застраховані особи вважали початком своголікарняного день запису на прийом до лікаря, який передував фактичному огляду.Тож працівникам важливо пам’ятати, що телефонна розмова із спеціалістомрецепції лікарні при записі на прийом до лікаря не є експертизою йогонепрацездатності. Початок непрацездатності може зафіксувати виключно лікар підчас особистого огляду – саме цей день буде першим днем е-лікарняного.

У який термін потрібнопризначити допомогу за е-лікарняним?

Процедура, а також строки призначення допомог зае-лікарняними не змінились – як і раніше, призначити працівнику матеріальнезабезпечення необхідно упродовж 10 календарних днів з дати видачі лікарняного,ще 5 робочих днів відведено для формування заяви-розрахунку. Водночас, датавидачі паперового і е-лікарняного відрізняються.

Датою видачі для електронних листків непрацездатностівважається восьмий день після дати закриття, яка зазначена в документі. А дляе-лікарняних по вагітності та пологах – восьмий день після дати відкриття.

Тож 10 днів на призначення матеріального забезпеченняпочинають рахуватись саме з дати видачі е-лікарняного, тобто з восьмого дняпісля дати його закриття (або дати відкриття для е-лікарняних по вагітності тапологах).

Як перетинаютьсяперіоди тимчасової непрацездатності в різних е-лікарняних?

Період непрацездатності працівника визначається вмедичному висновку та відображається в е-лікарняному. Однак, якщо доелектронної системи охорони здоров’я надходить інший медичний висновок, іперіоди непрацездатності перетинаються, тривалість е-лікарняних може бутискорочена.

Є три найчастіші причини скорочення:

1) коли новий медвисновокстворено в межах одного випадку непрацездатності;

2) коли новий медвисновок непов’язаний із попереднім, але засвідчує непрацездатність в межах тієї жкатегорії;

3) коли новий медичний висновок засвідчує початок іншогострахового випадку з іншої категорії причин непрацездатності.

Детальніше про правила скорочення і їх принципи:

http://www.fssu.gov.ua/fse/control/main/uk/publish/article/977715.

Хто змінює причинунепрацездатності на пов’язану із виробництвом?

Незалежно від обставин набуття хвороби або отриманнятравми, пацієнту відкриється е-лікарняний з причини «Тимчасова непрацездатністьз хвороби або травми, що не пов’язані з нещасним випадком на виробництві».Однак, якщо випадок стався внаслідок професійної діяльності працівника,одночасно буде розпочато процедуру розслідування. Участь в розслідуванніберуть, зокрема, представники Фонду соціального страхування України – якщо підчас розслідування зв’язок з виробництвом буде підтверджено, вони оновлятьпричину непрацездатності в електронному лікарняному. Для цього роботодавцям непотрібно додатково звертатись до Фонду – лікарі ФССУ внесутьзміни самостійно.

Чи можуть паперовілікарняні видаватись як продовження е-лікарняних?

З першого жовтня усі заклади охорони здоров’я перейшли настворення медичних висновків замість видачі паперових лікарняних. Однак існуютьчотири виключення, у разі яких пацієнту видадутьпаперовий листок непрацездатності:

● технічні помилки, які призвели до неможливостіформування е-лікарняного, та які не було усунуто упродовж 7 днів;

● помилки при створенні медичного висновку таспливу строку (7 днів), протягом якого лікар мав можливість внестизміни;

● продовження лікарняних, які було видано на паперідо 01.10.2021;

● а також у разі всиновлення новонародженої дитини.

У перших двох із наведених випадків паперовий лікарнянийможуть видати як продовження електронного. Такі лікарняні складають одинстраховий випадок та оплачуються за загальними правилами. При цьому впаперовому лікарняному, виданому на продовження, обов’язково має бути наведенономер електронного листка непрацездатності.

Як з’ясувати, колиоплатять е-лікарняний?

Це можна зробити онлайн – інформація про станфінансування лікарняних і декретних допомог щоденно оновлюється утелеграм-каналі https://t.me/socialfund. Перші п’ять днів страхового випадку оплатитьроботодавець, а решту аж до одужання фінансує Фонд соціального страхуванняУкраїни (за винятком допомог по вагітності та пологах і по догляду за хворимидітьми – вони оплачуються за кошти ФССУ з першого дня). Щоб дізнатись датуфінансування, потрібно знати точну дату подання роботодавцем заяви-розрахункуза е-лікарняним – не втрачайте зв’язок і цікавтесь станом оформлення заяви.Уточнити дату можна також у відділенні Фонду, для цього у кожному обласномууправлінні створено окремі гарячі лінії: http://www.fssu.gov.ua/fse/control/main/uk/publish/article/968493.

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

В яких випадках варто звертатися до Моторного (транспортного) страхового бюро України?

Прочитайте повну статтю

Рятувальники завершили роботи на місці ворожого авіаудару у місті Суми

Прочитайте повну статтю

Інформація щодо ситуації з погіршення якості повітря у Києві!

Прочитайте повну статтю

Росіяни вбили трьох жителів Донеччини, ще вісім зазнали поранень

Прочитайте повну статтю

Герой-рятувальник року Артем Макаров: врятував хлопчика, якого хотіли втопити

Прочитайте повну статтю

Харківщина: внаслідок обстрілів постраждало семеро людей

Прочитайте повну статтю

Оголошено конкурс на посаду Генерального директора Укроборонпрому

Прочитайте повну статтю

Комітет медичного і фармацевтичного права та біоетики НААУ відзначив Всесвітній день забезпечен...

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь