Сенсація

Комітет з питань економічного розвитку рекомендує Верховній Раді прийняти в цілому законопроект про особливості регулювання підприємницької діяльності окремих видів юридичних осіб та їх об’єднань у перехідний період


Жовтень 25
15:00 2024

На засіданні 24 жовтня 2024 року Комітет розглянув проект Закону про особливості регулювання підприємницької діяльності окремих видів юридичних осіб та їх об’єднань у перехідний період (реєстр. №6013), підготовлений до другого читання.

Положення законопроекту спрямовані на удосконалення корпоративного управління в юридичних особах, заснованих на державній і комунальній власності, на підвищення  інвестиційної привабливості країни, запровадження ефективних механізмів контролю за використанням об’єктів державної та комунальної власності, а також на усунення суперечностей між Цивільним кодексом України та актами спеціального законодавства.

Вищезазначеним законопроектом вносяться зміни до Цивільного кодексу України, визнається таким, що втратив чинність, Господарський кодекс України, запроваджується перехідний період на сім років для поступового припинення "підприємств" та їх перетворення у господарські товариства, вносяться зміни до низки спеціальних законів з метою приведення їх у відповідність до Цивільного кодексу України.

У законопроекті враховано кращі практики корпоративного управління, зокрема в частині визначення обов’язків посадових осіб юридичних осіб, замінено поняття "право господарського відання" та "право оперативного управління" на зрозумілі та передбачувані приватноправові конструкції користування (оренди) та управління чужим майном, введено до цивільного законодавства України ефективні і ринкові механізми контролю за володінням та управлінням об’єктами права державної та комунальної власності з боку новоутворених товариств і установ.

Членами робочої групи, створеної при Комітеті для підготовки законопроекту до другого читання, було проведено значну кількість засідань, на яких з метою узгодження чинних норм та критеріїв із відповідними положеннями європейського законодавства, зокрема в частині удосконалення процедури припинення юридичної особи, опрацьовано понад 1 225 пропозицій і поправок, які надійшли від представників органів державної влади, інвесторів, громадських організацій, бізнесу та інших стейкхолдерів. У підсумку було напрацьовано узгоджену редакцію законопроекту.

За підсумками обговорення народні депутати України - члени Комітету ухвалили рішення рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду в другому читанні прийняти законопроект в цілому.

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

Практика застосування дисциплінарних стягнень до арбітражних керуючих за період 2020-2024 років

Прочитайте повну статтю

Апеляційна палата ВАКС залишила в силі рішення першої інстанції про стягнення російських активі...

Прочитайте повну статтю

Одна жінка загинула, десятеро поранено:поліцейські Харківщини задокументували наслідки злочинів...

Прочитайте повну статтю

Як зареєструвати розмитнене авто у сервісному центрі МВС

Прочитайте повну статтю

Новий світовий рекорд від українських рятувальників

Прочитайте повну статтю

89% українців підтримують державну політику пам'яті: ключові дані соціології від УІНП

Прочитайте повну статтю

«Локальна пам'ять»: меморіальні заходи російсько-української війни та інші новини регіонів

Прочитайте повну статтю

Системний внесок рибоохоронців Держрибагентства у зміцнення обороноздатності України

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь